Antreprenori: marsaluiti sau muriti!

16 iulie 2013 5 minute
Distribuie

In timp de criza economica, antreprenorul trebuie sa aiba comportament de soldat. Este izolat, parasit si infometat. Mediul de afaceri privat romanesc este in plin razboi. Cu cine? Veti vedea in continuare.

Viata antreprenorilor este o provocare continua. Orice persoana cu initiativa privata este intr-o lupta permanenta. Cu timpul, cu greutatile, cu supravietuirea sau performantele. Nu imi propun sa critic pe nimeni. Nu mai are rost. Cei criticati sunt bine mersi. Nu le mai pasa de nimic. S-au plafonat in nepasare. Sunt fericiti in indolenta lor. Sunt ghiftuiti cu putin. Atat valoreaza.

Majoritatea politicienilor romani sunt pe cai mari. La putere sau in opozitie. Nici nu mai conteaza. Rocada incompetentilor nu a adus nimic nou. Investitorii romani, din orice domeniu, au insa toate motivele de a schimba lucrurile. Esecul adevarat este al celor care nu incearca sa schimbe ceva.

Antreprenori romani, utimii „mohicani” ai economiei romanesti, marsaluiti! Stiu si simt! In ultimii 5 ani ati fost singuri. Din ce in ce mai singuri. An de an, ati sperat ca acesta va fi ultimul, in criza. Desi nu a fost asa, nu ati renuntat. Nu aveti voie sa renuntati. Niciodata! Nu va mai ganditi la ei, la politicieni sau guvernanti, indiferent de culoarea lor politica. Ei nu se gandesc la voi. Deci, sunteti chit! In contiunare luptati, in primul rand, pentru voi!

Investitiile straine directe in Romania au scazut intre 2008 si 2012 de… 15 ori!! In primele 5 luni din 2013, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut au mai scazut cu inca… 37%! In continuare, avem cel mai scazut procent de absorbtie al fondurilor europene. Productia industriala – un indicator important in orice economie – a avut in Romania in luna aprilie cea mai mare scadere din Europa: 10.7 %.

Romania s-a stabilizat in… saracie si indolenta. Bursa de la Bucuresti e la pamant. Surse alternative de finantare a economiei nu exista. Doar imprumuturile statului pentru plata salariilor bugetarilor si pensionarilor. Piata imobiliara a supravietuit prin programul Prima casa. Firmele private aflate in insolventa se apropie cu pasi repezi de cifra de 100.000. Agricultura va depinde de starea vremii, multi ani de aici inainte. Economia gafaie de ani buni.

BNR doarme! Sistemul bancar primitiv isi arata …”stabilitatea”: aproape 50% din populatia Romaniei nu utilizeaza niciun produs bancar!! Halal cultura si educatie economica! Creditele neperformante au depasit recent 20%, cu perspectiva de crestere negativa. Poate pana la sfarsitul anului, unul din patru credite va fi unul pierdut. Desi bani exista, nu mai puteti ajunge la ei. Sistemul bancar romanesc supravietuieste pe seama „palmasilor” privati. Buni platnici.

De aici pleaca razboiul! Antreprenorii romani sunt haituiti sau, in cel mai bun caz, ignorati de autoritati. Sunt blocati financiar intr-un sistem economic cretin, sufocat de nereguli si nelegiuiri. Sunt amanati la plata de statul roman, pentru banii lor. Sunt frustrati daca sunt corecti sau vanati daca gresesc.

Da, stiu si simt, nu va convine. Inghititi in sec si va adaptati situatiei. V-ati obisnuit sa marsaluiti. Singuri. Este singura varianta de a nu muri incet. Mugur Isarescu a recunoscut public: “fara evaziune fiscala nu poti sa supravietuiesti”. Asa este! Furati statul cat va fura si el. Sunteti la fel de corecti cu el, exact cum sunteti tratati. In razboi, este care pe care. Daca nu il omori tu pe dusman, te omoara el pe tine.

Stati linistiti, n-o sa vina niciun reprezentant al statului sa ma dea in judecata pentru aceasta afirmatie. Ce demnitar ar indrazni sa spuna ca statul roman isi fura propriii „enoriasi”. Pe alocuri, mai recunosc ca-i umilesc, ca-i nedreptatesc, ca-i batjocoresc. Astea sunt detalii. Forma de fond nu se schimba. Statul te fura la greu! Fii egalul lui! Esti cetatean european! AI DREPTURI! Daca guvernul uraste competitia, e problema lui!

Tine minte, insa! Cand statul te trateaza cu respect, ai grija sa nu-i intorci spatele. Nu e frumos! Nu toti conationalii tai care lucreaza la stat sunt rai sau prosti. Exista printre ei multi oameni demni. Romani de valoare, care gandesc ca tine. Majoritatea salariatilor de la stat, chiar te inteleg! Se pun in postura ta, ar vrea sa te ajute, dar nu pot. Mentalitatea comunista a sefilor lor nu le permite sa miste in front. Bugetarii de buna credinta, sunt si ei in razboi cu sistemul creat de politicieni. De guvernantii avizi dupa voturi, putere si bani.

N-ai incotro! Cand esti in razboi, marsaluiesti sau mori. Tu, antreprenorule roaman, de fapt nu te lupti cu criza. Te lupti cu cine ti-a adus criza, in batatura. Cu un personaj invizibil, pervers si extrem de dur. Statul roman. El a avut grija sa-si puna „centura de siguranta”, pe cocoasa ta. Pe sudoarea ta, pe munca ta. Te lupti cu un sistem plin de non-valori umane si morale. Te lupti cu cei care decid in locul tau si apoi te inrobesc. Evident, nu te-au intrebat nimic cand au imprumutat miliarde de euro. In timp, acesti bani ii vor plati toti romanii, copiii si nepotii nostri.

Nu meritam ca, dupa 23 de ani, politicienii romani sa decida viitorul economiei singuri sau in locul nostru. Al antreprenorilor pur sange. Cand investitorii seriosi vor face pace cu guvernantii, sau invers, criza va fi o amintire. Razboiul dintre cei care promit sau mint si cei care tac sau fac trebuie sa inceteze. Numai atunci putem vorbi despre criza la timpul trecut. Pana atunci, marsaluieste. Daca antreprenorii romani nu demonstreaza ca sunt mai rezistenti decat politicienii, vor muri rand pe rand.

Sigur nu-ti place ca marsaluiesti. Fara un orizont clar. Fara siguranta zilei de maine. Stiu si simt. Ai cam obosit. Si eu am obosit putin. Dar, n-avem incotro. Ca si voi, vreau sa reusesc. Sunt condamnat sa supravietuiesc. Sunt programat sa inving. VOM REUSI IMPREUNA! Vom marsalui cat va fi nevoie. Indiferent cat ne va fi de greu. Nu vom renunta la visul nostru. Facand ce trebuie, zi de zi, vom ajunge la tinta. Nu vom fi doar supravietuitori. Vom fi eroii din visul nostru. Nu fraierii din visul lor. Al guvernantilor care se perinda prin Piata Victoriei.

Marsaluieste sau mori! E o chestiune de atitudine, care face diferenta.

1 Comment on “Antreprenori: marsaluiti sau muriti!”

  1. Andra
    23 iulie 2013

    Dupa ’90, sectorul imobiliar la noi in tara s-a dezvoltat foarte mult. Cu toate ca in prezent este o criza, acest domeniu este in continua crestere… iar previziunile in viitor sunt foarte optimiste. Este o piata care cuprinde numeroase sectoare, iar sumele sunt unele uriase.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *