Regii asfaltului sunt pionieri pe langa firmele de IT care au contracte grele cu statul. Daca in aproape 25 de ani dupa Revolutie s-a facut macar o autostrada spre Constanta, in sistemul informatic national, cred ca s-au cheltuit mai multi bani, fara sa se finalizeze nimic serios.
Trecem direct la subiect, fara ocolisuri. Mari institutii ale Romaniei au cerut de la firmele de IT diverse oferte spectaculoase de informatizare, pentru softuri foarte profesioniste si updatate cu ultimile tehnologii din domeniu. Cu toate acestea, rezultatul in administratia publica este “coplesitor”! Aproape nimic nu s-a schimbat in zonele publice cu care cetateanul de rand interactioneaza permanent.
Contribuabilii onesti, persoane fizice sau companii, sunt sufocati in continuare de gradul de birocratie care a cotropit Romania, indeosebi la nivelul administratiei publice centrale si locale. Nu exista un sistem unic folosit de institutiile statului, care opereaza cu aceleasi categorii de date! De ce? Nu a existat vointa politica. In locul ei s-a gasit o oportunitate: sursa de coruptie!
Un exemplu simplu, dar relevant: astazi in tara noastra, intrata pe 1 ianuarie 2007 in UE, nu se stie cati functionari publici sunt platiti in ministere, primarii, alte institutii publice, regii sau autoritati, nu s-a stiut niciodata exact care sunt cheltuielile cu bugetarii. Cauza? Nu exista un sistem informational eficient.
Asa a ajuns Romania sa imprumute lunar un miliard de euro ca sa-si acopere deficitul bugetar din ultimii ani. Daca softurile cumparate pe sute de milioane de euro ar fi adus ceva nou, birocratia si coruptia scadeau, evaziunea fiscala era diminuata, eficienta in administratia publica crestea, rezultatele erau benefice atat pentru stat, cat si pentru contribuabil. Asa, au profitat doar “asfaltatorii” din domeniu si dezvoltarea informationala a structurilor statului este sub orice critica.
Daca vorbim de coordonarea dintre institutiile statului, neexistand un proiect unitar, ar fi deja prea mult, o alta etapa. Ultimul accident din Muntii Apuseni a demonstrat acest lucru. In acest editorial vorbesc despre rea-vointa, despre coruptie politica la cel mai inalt nivel, despre lipsa de viziune in economie si, daca vreti, generic vorbind, de ce se putea face si nu s-a facut. Premeditat!
Niciun partid politic nu a pus punctul pe “i” in aceasta problema. Si stiti de ce? Toti cei care s-au perindat pe la putere au gasit in “asfaltatorii” din IT cea mai sigura sursa de sponsorizare. Nimic mai simplu! Cumperi un soft de cateva zeci de milioane de euro si constati ulterior ca nu poate fi implementat din “n” motive, invizibile. In comparatie, regii asfaltului sunt huliti pentru ca rezultatele lor sunt vizibile si de publicul larg.
Apoi, softul cu pricina trebuie modificat pentru mici… “gropite din asfalt”. Alti bani, alta distractie. Nici nu luam in discutie vicii de procedura in licitatii sau licitatiile cu dedicatie . Analizam strict rezultatele concrete pe care cetateanul de rand sau antreprenorii romani si straini, platitorii de taxe si impozite, le vad frecvent in mai toate colturile patriei.
Dupa „investitii” de sute de milioane de euro, lipsa unui sistem informatizat, simplu si eficient, de plati online corespunde astazi unui ghiseu in care stai umil, cocosat, in fata unei functionare amarate, nevinovate, de cele mai multe ori neprietenoasa. Ce vina are ea? Niciuna! Pestele de la cap se impute!
Fara dubii, in Romania exista IT-isti, softisti de mare valoare, recunoscuti international. Unde dau ei randament maxim si-si arata adevaratul potential? La firmele straine care au sediu / filiale in tara noastra si care exploateaza elegant si cu costuri minime potentialul uman al romanilor din acest domeniu.
Tehnologia informatiei permite astazi sa lucrezi de acasa pentru orice firma mare care are contracte cu parteneri internationali. Acest lucru e binecunoscut companiilor multinationale cu mii de angajati romani, care presteaza servicii pentru firme cu activitate in alte colturile lumii. Cinste lor!
Din pacate, mult prea putini specialisti din aceste firme, care au contracte cu statul roman, au fost lasati sa-si exprime randamentul, fiind folositi ca masa de manevra in urma unor intelegeri oculte. Poate, DNA, SRI, SIE, DIE, DIICOT si alte servicii secrete au avut rezultate concrete si si-au imbunatatit constant activitatea de pe urma firmelor de IT cu care au colaborat.
In multe alte institutii, “asfaltatorii” din IT au dat tepe grele si au profitat de slabiciunile sistemului corupt, de „strategiile” publice, speculand la maximum solicitarile de dezvoltare informatica cerute de diverse bastioane de rezistenta a birocratiei.
Practic, Romania are unii dintre cei mai buni specialistii in domeniul IT din lume. Din pacate, eficienta si valoarea lor nu sunt inca vizibile si pentru noi.
Petre Dalea
19 aprilie 2014Spre deosebire de cei din domeniul constructiilor, cei din IT isi recupereaza banii si nu fac risipa de materiale, nu contribuie la… epuizarea de resurse.
Asa ca nu vad nimic rau la a lucra in IT…, ei macar sunt sincer nu isi mint clientii.