Cine il poate dobori pe Sorin Oprescu?

10 octombrie 2013 5 minute
Distribuie

“Pulimea” – termen inventat de primarul general pentru cetatenii din Bucuresti, care nu locuiesc in Primaverii – nu trebuie sa intre in panica! In cateva saptamani, o sa apara o harta de risc seismic a Bucurestiului, strict secreta.

„Nu o sa o fac niciodata publica, pentru ca nu sunt de acord cu speriatul populatiei. Nu sunt nici la dispozitia samsarilor de locuinte care, va dati seama, ce circ ar face in momentul in care va aparea o harta de risc seismic”. Cand nu exista opozitie la actiunile tale, poti sa declari absolut orice.

Eu nu stiu cine face circ. Un cetatean simplu, care vrea sa cumpere un apartament ca orbul, sau Sorin Oprescu care joaca un rol in piesa lui Caragiale „O scrisoare pierduta”! Ultimul cutremur resimtit si in Bucuresti nu l-a scos din starea de autism pe medicul devenit primar general. Daca episodul cu uciderea copilului de cainii maidanezi i-a smuls cateva lacrimi in public, de data asta actualul edil sef s-a relaxat si a revenit la starea initiala.

Recent, cunoscutul serviciu de monitorizare a cutremurelor din lume – World Earthquakes – a estimat ca intre 2013 si 2015, in regiunea Vrancea, s-ar putea produce un cutremur major, de peste 6.5 grade pe scara Richter, care se va resimti puternic la Bucuresti. Daca va fi asa, Doamne fereste!, in caz ca vor fi victime, fara dubii, actualul primar al Capitalei va avea zero sanse la orice alta candidatura.

Semnele de panica pentru pierderea unui nou mandat au fost clare si punctuale. Imediat dupa evenimentul de saptamana trecuta, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a initiat un proiect de hotarare a Consiliului General prin care va interzice dreptul proprietarilor de imobile sa inchirieze imobilele, cu grad seismic incadrate in clasa 1 si 2, daca nu vor fi consolidate. O prima masura de constrangere legala. Un lucru laudabil, logic, normal si preventiv. Ce va face insa cu contractele oficiale, in derulare?

Daca chiar ar vrea sa faca ceva pentru bucuresteni, cu bani relativ putini, Sorin Oprescu ar putea sa faca expertize tehnice pentru toate imobilele din Capitala, cu prioritate, pentru cele care au fost finalizate inainte de 1977. Toate aceste lucrari nu cred ca valoreaza mai mult decat sumele investite in cele…4 (patru) imobile pe care Primaria le consolideaza in total in anul 2013.

O actiune de acest fel ar implica si Inspectoratul General de Stat in Constructii (IGSC), ca institutie abilitata pentru determinarea gradului de siguranta al unui imobil. Multe cladiri din Bucuresti nu au carte tehnica. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu au putut fi nici macar reabilitate termic. Nu discutam aici de cat de bine si-au facut datoria reprezentantii IGSC in procesele de verificare a etapelor de lucrari ascunse la imobilele construite dupa 1990.

Astazi, numarul cladirilor expertizate tehnic este infim: sub unu la suta! Daca s-ar expertiza majoritatea cladirilor construite inainte de 1977, cu potential de risc seismic, numarul imoblilelor nesigure ar putea fi urias. Vorbim de mii de imobile, deci zeci de mii de apartamente, ceea ce inseamna ca sute de mii de bucuresteni ar putea fi in pericol la un eventual cutremur de peste 7 grade pe scara Richter.

Echipa lui Sorin Oprescu va reactualiza o harta de risc seismic pe care se lauda ca nu o va face publica niciodata! O gresala fatala! Nu pentru mandatul actual, nu pentru incertitudinea unei noi alegeri, ci pentru cei care vor muri la un eventual cutremur. Argumentele primarului sunt puerile: nu vrea sa sperie populatia si nu vrea sa fie la dispozitia samsarilor imobiliari.

Orice cetatean roman, potential cumparator de apartament in orice zona a Capitalei, este interesat al naibii de tare sa stie daca risca sa cumpere un apartament in Bucuresti, care sa cada la primul cutremur. Faptul ca primarul detine o harta oficiala cu risc seismic pe zone si nu o va face publica, il poate face complice la un eventual dezastru cu mii de victime.

Ce argument vreti mai bun decat ca, de ani de zile, in peste 700 de imobile, astazi locuiesc bine merci mii de locuitori in cladirile expertizate deja si incadrate in gradele de risc seismic 1 si 2? Credeti ca daca prin harta respectiva se mai evidentiaza inca 7.000 de cladiri noi cu aceleasi probleme, cei care nu pot sa se mute in alte apartamente au alte variante? In schimb, orice cumparator de buna credinta este privat de dreptul de a fi informat corect de catre primaria capitalei, in calitate de institutie publica abilitata si responsabila, pentru acest demers normal.

Pe mine nu ma intereseaza daca Sorin Oprescu va candida la un nou mandat la Primaria Capitalei sau la Presedintie. Am vazut ce poate. Insa, inainte de orice, ma intereseaza indiscutabil sa fie om si apoi barbat. In timpul liber, numai daca se poate, frumos ar fi sa fie si responsabil pentru functia pe care o ocupa temporar. La tragedia cu copilul mancat de maidanezi nu a demonstat nici una din cele trei calitati. Din pacate!

In lipsa unei decizii curajoase, nu m-as mira sa fie initiat un referendum cu doua intrebari simple:
1. Sunteti de acord cu expertizarea seismica a cladirilor in care locuiti?
2. Sunteti de acord cu consolidarea imobilelor cu grad seismic 1 sau 2?
Daca ii lasi pe ei sa decida in locul tau, pentru ce te-au mai ales bucurestenii?

Printr-un demers normal de expertizare a tuturor cladirilor, proces aflat oricand la indemana primariei, fiecare proprietar de imobil din Bucuresti ar putea afla cam ce il asteapta in caz de cutremur. Dar, nu-i asa, de multe ori, adevarul doare! Nu-i asa ca e mai bine sa fim ignorati in continuare si sa nu facem dezbateri serioase pe tema unei harti seismice, care ne-ar pune cat de cat in garda?

In conditiile in care nu a murit nimeni la ultima zgaltaiala din Bucuresti, “pulimea” sta linistita si primarul relaxat! Insa, cateva victime l-ar putea trimite pe Sorin Oprescu in galeria politicienilor care au facut rau Romaniei. A nu face nimic nu inseamna a face bine!

7 Comments on “Cine il poate dobori pe Sorin Oprescu?”

 1. Vip Imob
  14 octombrie 2013

  „A nu face nimic nu inseamna a face bine!” eu as spune a nu face nimic se numeste nepasare, si poate poate „pulimea” inchide ochii si de data asta!

 2. Mielu Nebunu'
  14 octombrie 2013

  In realitate , il ataci doar pentru ca nu ti-a dat autorizatie de constructie cum ai vrut tu pentru terenul din Buzesti, unde ai facut parcare.

  Articolul asta e pentru f.raieri care nu stiu despre ce e vorba si nu stiu chestiunea PERSONALA in care ai fost implicat in relatia cu Sorin Oprescu!

  Chiar ne crezi prost.i pe toti?

 3. pacala
  15 octombrie 2013

  In caz de cutremur in Bucuresti care cladiri cad primele: cele vechi sau cele construite dupa ’90?

 4. Mielu Nebunu'
  16 octombrie 2013

  @ Pacala

  Pana prin 1994-1995 s-a construit trainic, temeinic. Sunt blocuri foarte bune in Calea Calarasi, Nerva Traian, Alba Iulia si, ma rog, in mai multe zone.

  Vor cadea alea din perioada boom-ului imobiliar, cand se credea ca, doar cu un singur sac de ciment, poti sa faci o scara de bloc. Alea, da, vor cadea.

  Am fost , de curand, la cineva, intr-un complex imobiliar mult laudat. Auzeai prin pereti ce discuta vecinii ca si cum ai fi fost de fata!

  Mai stiu niste cazuri, in Kiseleff si Nordului, unde s-a luat autorizatie de P+4 si s-a facut P+8….fara a se adauga rezistenta in plus. Ca dovada, in Nordului, in numai un an de zile au aparut modificari de structura si crapaturi mari….

 5. Ion Pribeagu
  25 octombrie 2013

  dar despre ce este vorba aici – cladiri particulare sau de stat – fiecare sta unde poate cu riscul asumat sau poate vreti sa munceasca toti romanii pentru bucurestenii colonizati de iliescu-vici si alti natarai/politicieni cu primari hoti/tampiti dar doctoranzi in ale vorbirii sociale-iste

 6. Ion Pribeagu
  25 octombrie 2013

  pacala – ce conteaza care cad…noi sau vechi, doar sa cada toate si sa scapam de EI, stiti voi cine…restul vor fi declarati eroi nationali…stai asa, mai bine mai puneti de o revolutie de aia cu lovitura de stat si scapam de cutremur.

 7. Observatorul
  10 noiembrie 2013

  Prigoana are mari sanse sa ii ia locul. Are acelasi profil: priza la public, miistocareala. Din pacate sau din fericire pozitiile publice nu sunt concursuri de frumusete sau de inteligenta. Ele sunt popularitate plus exercitiu de forta al partidului care te sustine.

  In ceea ce priveste cred ca Dl Dragoteanu a castigat ceva cu parcarea din Buzesti, si va mai castiga cand se inchide parcarea de pe linia de tramvai. Deci nu ar trebui sa fie suparat pe Oprescu.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *