Ciolan cu fasole liberala si varza de Dambovita

30 iunie 2014 4 minute
Distribuie

Astazi, pentru mine, ca om de dreapta prin natura meseriei, partidele care vor sa se unifice sunt varza. Din saracia politica a ultimilor 24 de ani, aceiasi bucatari-sefi vor sa rupa gura targului cu o noua reteta politica, facuta la comun. Singura mare problema este ca folosesc aceleasi ingrediente, dupa care poporul se simte din ce in ce mai rau. Totusi, politicienii de dreapta insista sa ni se faca rau complet. Altfel nu se explica cum iluzionistii din conducerea partidelor nu reusesc sa vada ca poporul prefera sa piarda decat sa mai vina la vot.

Doua lucruri nu le-au lipsit liberalilor la recentul congres: ciolanele si rabdarea. De asta nici nu reusesc sa atraga electoratul scarbit la vot sau pe oamenii de valoare care sa se implice in politica. In calitate de antreprenor, neimplicat politic, am participat la Congresul PNL si am tras cateva concluzii despre starea unificarii dreptei politice.

Daca s-ar realiza un jilt dublu pentru Cotroceni, probabil, lucrurile ar fi mai simple. Un scaun prezidential „bicefal” ar rezolva o parte din pofta de ciolan prezidential. Boabele de fasole din partidul liberal au fost pe alese, dar sunt insuficiente pentru candidatii la functiile de vicepresedinti. Pana la urma, in miez de noapte, fasolea cu ciolan a fost gata. Conferinta de final a fost simbolica. Nici macar vicepresedintii alesi nu s-au mai sinchisit sa astepte oficializarea. Cel mai mult mi-a placut ca, desi se stabilise vot uninominal, tot pe liste s-a votat. Frumusetea a fost ca maxim 10 din cei 31 de alesi erau cat de cat cunoscuti de catre delegati. Restul, umplutura, ca meniul sa fie complet.

Am ascultat cu mare atentie toate speach-urile. Unul, nici macar un vorbitor nu a pomenit vreo sintagma de esenta liberala! Ce dezvoltare a mediului privat, ce economie de piata sanatoasa, ce eficientizare a administratiei publice, ce transparenta in cheltuirea banului public sau crearea de locuri de munca noi si bine platite. Prostii! Spiritul liberal s-a rezumat la ciolan cu fasole. Programe economice, viziune in modernizarea tarii, dezbateri de idei, principii liberale etc? Bullshit! Ciolanul sa traiasca si fasolea sa-nfloreasca! Toate discursurile au fost pe langa problemele romanilor de factura liberala. In aceste conditii, ce asteptari sa mai aiba oamenii care lucreaza in mediul privat si de la cine?

Foarte interesant mi s-a parut faptul ca tinerii nu au ce cauta in organigrama de conducere a PNL. Tot ei, oamenii grotei din politica romaneasca, au iesit in evidenta. Cat despre businessman-ii autohtoni de succes, nici nu se pune problema. Mi se paruse exagerata declaratia fostul liberal Viorel Catarama, care a spus intr-o emisiune la televizor ca „partidele politice sunt astazi structuri mafiote foarte bine organizate”. Dar, are perfecta dreptate! Daca vrei sa intri intr-un partid, ori faci ce ti se spune si esti pe… lista, ori esti exclus si pleci cu coada intre picioare. De aceea, nici tinerii valorosi, nici antreprenorii cunoscuti nu s-au inghesuit sa participe la unificarea dreptei.

Cel mai tanar in spirit dintre participanti a fost seniorul Quintus, un simbol al liberalismului adevarat. Dar, ce pacat! Cand n-ai cu cine, degeaba crezi si lupti toata viata pentru liberalism. Atunci cand Crin Antonescu joaca alba-neagra cu electoratul, iar Mihai Razvan Ungureanu se da mare ca stie germana, iritand sala, e nasol. Cand pe Klaus Iohannis il ia gura pe dinainte, iar reprezentantii PDL infirma vorbele lui, ceva nu se leaga. Daca lupta pentru ciolan la presedintie se da fara o dezbatere publica si e hotarata de boabele de fasole din partid, e jale. Asta nu e politica liberala, e ghiveci calugaresc.

Personal, probabil ca multi dintre romanii care lucreaza in mediul privat, sunt interesat sa avem un stat de drept autentic, economie puternica, o tara moderna si civilizata, relatii bune cu orice partener strain, in interesul Romaniei. Special am dorit sa vad ce se intampla la un congres pe care il consideram extrem de important.

Din pacate, astazi, dupa parerea mea, dreapta politica e varza de Dambovita. Degeaba adaugi salam de Sibiu, ca toata politica actuala iti intoarce stomacul si pica greu oricarui om care se respecta.

1 Comment on “Ciolan cu fasole liberala si varza de Dambovita”

  1. Ion Pribeagu
    30 iunie 2014

    Dragos, deocamdata toate TV-urile latra la luna vrand sa telejudeca toate declaratiile sau speculatiile, este necesara o perioada mai lunga pentru a evita gata- nu e ca mine nu mai facem, sunt multe de discutat pana la alegerea unui candidat de dreapta, (*PNL/PDL) dar sa speram ca poate va veni si acel moment… foarte necesar in stoparea peceristilor/politruci sa guverneze tara la toate …butoanele asa ca poate atunci cand vom avea candidatul unic, atunci se vor adduce la discutie si programele de guvernare inclusiv schimbarea guvernului tonta si ai lui…politruci care habar nu au cu ce se mananca economia de piata dar o stiu bine cum se fura aceasta economie de/din casa noastra/poporului ajutati de parlamentarii ex FSN si puii lor avortati de gasca lui iliescu/brucan si nastase/vacaroiu si sa nu-l uitam pe mugurel dar nici tariceanu si alte javre liberale dar de fapt fesenisti travestiti unsi/gras de nastase si guvernele conduse pana acum…apropos, MRU stie mai multe decat ce spui tu, cristi diaconescu este un fin politician, inclusiv candidatul PDL…poate cel mai bun, dar nu cei buni castiga ci …aia care Numara Voturile..sa speram ca votam cat mai multi, altfel iar ne furam caciula singuri si o dam altora..gratais

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *