Clasa politica e in insolventa

3 septembrie 2012 4 minute
Distribuie

Tara noastra are nevoie ACUM de un antreprenoriat politic. Daca nu se schimba nimic in mentalitatea politicienilor pana la sfarsitul acestui an, Romania va fi victima perfecta in fata crizei si risca in urmatorii 4-5 ani sa intre in faliment.

Insolventa nu e numai in afaceri. In 22 de ani, politicienii romani au adus tara intr-o situatie fara perspectiva. A fi insolvabil insemna a fi incapabil sa-ti platesti datoriile. Toti politicienii romani au o datorie fata de tara. Nu numai fata de alegatori. Cu ce este datoare clasa politica poporului roman? E datoare vanduta moral, financiar si… politic. Moral, nu mai intram in detalii. Financiar, suntem mai datori ca niciodata. Politic, suntem o catastrofa. Clasa politica a bagat Romania in insolventa si nu are decat o singura sansa. Sa-si schimbe complet modul de actiune. IMEDIAT! Altfel, ne paste falimentul.

Tot politicienii au votat legea insolventei. Practic, firmele aflate pe butuci, cer o pauza la plata datoriilor si incearca sa se reorganizeze pentru a evita falimentul. Reorganizarea trebuie sa fie o prioritate absoluta si pentru toata clasa politica. Din pacate pentru romani si din fericire pentru straini, administratorul judiciar al Romaniei este FMI si Uniunea Europeana. Dar nici ei nu pot garanta iesirea din insolventa. Asta este cu adevarat o problema!

Mediul antreprenorial, in care imi desfasor activitatea de 20 de ani, m-a invatat un lucru important. Daca stai toata ziua si te certi nu poti sa evoluezi. Si in politica e la fel. Nu ai cum sa construiesti un brand politic puternic daca in fiecare zi lucrezi pe principiul „sa moara capra vecinului”. Daca in afaceri pierzi timpul cu dispute interminabile si nu ai o gandire constructiva, pozitiva, proactiva esti ca si mort. Daca nu mori azi, mori maine, dar tot la faliment ajungi. Clasa politica romaneasca s-a comportat complet diferit fata de antreprenorii romani de succes. Fara obiective concrete, fara personalitate, fara rezultate, fara optimism.

Majoritatea politicienilor au afaceri. La vedere sau prin interpusi. Nimic rau in asta. Ceea ce este strigator la cer insa este faptul ca nu au transpus nimic din principiile elementare de business. Sunt doua variante: prima e ca au afaceri cu statul si a doua ca au combinatii intre ei sau numai cu clientela lor politica. Chiar si asa, sunt 100% convins ca in propriul interes se comporta altfel. Ceea ce nu au fost capabili sau nu vor sa demonstreze si la nivel politic. Acolo, au fost tot ei. Egoisti, rautaciosi, trufasi, ineficienti, tradatori, ipocriti sau sfidatori.

Nu stiu de ce, dar, parca, atunci cand imbraca haina de politician, chiar si un om de afaceri nu mai are principii. Nu mai stie de unde a plecat. Uita si cum il cheama si care e rolul lui in societate. Isi reneaga originile. Devine si mai lacom si nu mai tine decat la vanitatea lui. Daca are un interes de grup, se inhaiteaza cu oricine, numai bani sa-i iasa. Devine o parte a unui sistem bolnav. Anturajul politic este molipsitor. Si culmea, nu il mai multumeste nimic. Cum va explicati acest fenomen?

Pentru mine, orice roman este un mic antreprenor in propria familie. Majoritatea oamenilor simpli isi gestioneaza zi de zi saracia sau bogatia, nevoile sau bucuriile. Au invatat sa supravietuiasca in orice conditii. Si pe vremea lui Ceausescu, si in noua oranduire sociala. La orice nivel, fiecare cetatean are un obiectiv, o strategie minima pentru binele familiei. Daca Romania este familia politicienilor, acestia nu au niciun obiectiv concret pentru ea.

Astazi, politicienii nu au cu ce se mandri. Nu au gestionat cum trebuie nici saracia oamenilor din aceasta tara, nici bogatiile Romaniei – pe care le-au vandut pe nimic. O sa va ganditi ca si unii dintre ei au furat. Credeti ca hotii sunt fericiti? Un hot e lacom toata viata si nu-si schimba naravul. Iar atunci cand nu mai are ce fura, intra in panica. Incepe sa se certe cu oricine, nu are nicio solutie in perspectiva si pledeaza nevinovat. Asa arata clasa politica astazi. Este in panica.

Afacerile tin de trei coordonate esentiale: incredere (seriozitate), comunicare (dialog) si rezultate (realizari). Daca politicienii nu au avut o minima incredere intre ei, cum pot sa-i faca pe romani sa-i respecte? Daca coabitarea in interesul tarii a fost ultima lor preocupare, cum pot sa spere sa intr-o imagine buna in fata alegatorului simplu? Daca te compromiti zilnic ca politician, cum pot sa ceri poporului permanent sa faca compromisuri pentru tine, la fiecare ciclu electoral?

Astazi, mai mult ca oricand, Romania are nevoie de antreprenori politici. In acest moment, recunoasteti vreunul implicat in politica damboviteana? Toata clasa politica este in insolventa. Ii vedeti pe Basescu, Ponta, Blaga sau Antonescu si pe ceilalti politicieni “consacrati” construind impreuna ceva?

3 Comments on “Clasa politica e in insolventa”

 1. Popescu
  4 septembrie 2012

  Niciodata. Poporul roman e in pragul insolventei, clasa politica niciodata..

 2. Mielu Nebunu'
  4 septembrie 2012

  @ Popescu

  Corect 101%!

  Nu clasa politica plateste factura crizei. Tot noi platim: impozite mai mari, curs valutar in picaj (vai de steaua celor care au rate in valuta) , preturi mai mari la orice…

  Si nu in ultimul rand, noi, cei care depindem de clienti , din cauza crizei, ne confruntam cu doua chestii foarte importante:

  1. Clientii buni platitori si constanti in efectuarea platilor sau diminuat ca numar. In anumite domenii as zice ca s-au diminuat considerabil.

  2. Comparativ cu 2008, serviciile mele costa mai putin. Mult prea des aud :”Nu am atatia bani cati imi ceri!”. Ce sa fac? Sa pierd clientul sau sa iau mai putin! Va raspund tot eu: pastrez clientul (ca tot devine, cu timpul, marfa rara…) si incasez mai putin.

  Iata ,deci, cateva argumente care dovedesc clar ca noi platim , din multe puncte de vedere, factura acestei crize. Cei care au declansat-o nu se confrunta cu asta, va asigur.

  Ei se bat pe buget si pe miliardele de euro care compun acest buget. N-au treaba cu noi…..

 3. Eugen
  14 septembrie 2012

  Constatari evidente scrise cu vocabular elevat … genul de bullshit scris de oricare membru al clasei politice. Esti sigur ca nu vrei sa intri in politica? 🙂

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *