Cum sa iei bani de la gura statului?

28 noiembrie 2013 4 minute
Distribuie

Daca fiscul nu v-a sedus iremediabil si nu vreti sa-l furati, orientati-va din timp cum sa nu-i platiti mai mult decat merita! Totul e perfect legal! Daca taxele si impozitele v-au coplesit aflati ca statul are inca mici slabiciuni legislative! Pana va calca ANAF pragul, fie firme sau persoane fizice, invatati-va sa va protejati oficial munca si profitul.

Asa cum guvernantii se gandesc zi si noapte cum sa-i impovareze cu noi dari pe contribuabili, in egala masura antreprenorii si oamenii corecti fata de stat trebuie sa gaseasca solutii legale de eficientizare fiscala. Inca din 2004, sponsorizarea a 20% din impozitul pe profit este o facilitate existenta in codul fiscal, dar care nu este foarte cunoscuta si, prin urmare, nu prea este pusa in practica (Legea 571/2003, cu modificarile aferente). A nu se confunda cu redirectionarea a 2% din impozitul pe salarii!

Directionarea inseamna ca plata sponsorizarii se face direct catre un ONG (fundatie sau asociatie) alese de platitor si nu de catre ANAF. Pentru ca suma sa fie deductibila, antreprenorii au de indeplinit urmatoarele conditii:
– plata trebuie sa fie facuta catre un ONG;
– suma sa nu fie mai mare de 20% din impozitul de plata;
– suma sa nu depaseasca 3‰ (trei la mie) din cifra de afaceri;
– plata sa fie facuta pana la 31 decembrie a anului fiscal in curs;
– sa existe un contract de sponsorizare semnat cu organizatia aleasa.

Exemplu de calcul:
Cifra de afaceri 200.000 lei
Cheltuieli deductibile 170.000 lei
Profit brut 30.000 lei
Impozit pe profit – 16% 4.800 lei
3‰ din cifra de afaceri 600 lei
20% din impozit 960 lei
In acest caz, suma maxima donata poate fi de 600 lei.

Iata un simplu model prin care se poate face o sponsorizare eleganta cu o suma de 600 lei, dar nu mai tarziu de 31 decembrie. Astfel, plata impozitului pe profit va fi de 4.800-600=4.200 lei, plata ce trebuie efectuata pana la 25 martie anul urmator. Pentru a fi cat mai aproape de suma maxima deductibila, in lunile noiembrie-decembrie estimati profitul realizat, verificati limita de trei la mie din cifra de afaceri si 20% din impozit, si gasiti o organizatie care merita ajutata.

Mai nou, incepand cu 1 ianuarie 2014, conform modificarilor la codul fiscal, prin OUG 102/2013, se va reporta dreptul de deducere a sumelor care depasesc limita minima care se scade din impozitul pe profit in urmatorii 7 (sapte) ani consecutivi.

Pentru sumele mai mici de 5.000 lei, puteti efectua sponsorizarea in numerar, cu conditia sa semnati contractul si sa vi se emita chitanta fiscala pana la data de 31 decembrie 2013. Pentru sumele mai mari de 5.000 lei, ordinul de plata trebuie virat catre organizatia sponsorizata tot pana la sfarsitul anului.

In cazul in care suma depaseste cele doua conditii procentuale, diferenta este considerata ca nedeductibila si tratata ca atare, respectiv impozitata. In cazul in care plata este facuta dupa 31 decembrie 2013, va fi considerata sponsorizare aferenta anului urmator. Din pacate, microintreprinderile platitoare de impozit pe venit nu beneficiaza de aceasta deductibilitate fiscala.

Avnatajele acestei facilitati sunt mari si directe. Pe langa controlul deplin al a unei parti din impozitul vostru pe profit (stiti exact unde se duc banii, nu in sacul fara fund al bugetului de stat!) aveti posibilitatea sa ajutati si sa sustineti cauze ale unor organizatii neguvernamentale in care credeti. Totodata, notorietatea si promovarea actiunilor de sponsorizare pot fi remarcate si conteaza pentru imaginea firmei. Daca contabilii sau directorii economici ai firmelor private le e frica sau evita sa puna in aplicare aceasta oportunitate, dati-le un test de competenta legislativa. Doar voi, patronii, ii platiti!

Una din companiile mele, va sponsoriza anul acesta SMURD. M-a impresionat ce a realizat acolo medicul Raed Arafat. As sponsoriza si alt medic, pe Sorin Oprescu, sa termine mai repede autostrada suspendata, dar a uitat demult ce a promis. Asa ca, decat sa aflu in fiecare an de la televizor ca nu sunt bani pentru medicamente in spitale, mai bine stiu ca un accidentat grav are o sansa in plus si datorita mie. Daca vreti, sponsorizati organizatii de copii neajutorati sau care lupta concret impotriva anumitor boli grave. Aveti multiple optiuni.

PS. Sper sa nu elimine carcotasii astia de la guvernare si aceasta prevedere! Ati vazut printr-un simplu exemplu cum firmele cu profit pot sa dea legal mai putini bani catre stat. Macar asa, antreprenorii stiu sigur ca munca lor nu se duce unde vor decidentii politici. Si daca guvernul va avea ghinionul sa colecteze la anul si mai putini bani la buget, patronii IMM-urilor vor avea o sansa in plus sa fie bagati in seama.

5 Comments on “Cum sa iei bani de la gura statului?”

  1. aurel
    28 noiembrie 2013

    Pentru o firma cu CA de 200.000 lei nu se mai plateste impozit pe profit de 16%, ci doar 3% din cifra de afaceri. In cazul acesta, se mai aplica regula deductibilitatii?

  2. Alexia
    28 noiembrie 2013

    Bravo, pt acest articol si mai ales pt sponsorizarea SMURD !

  3. dan
    2 decembrie 2013

    o intrebare pt un eventual subiect: cit costa un ha de teren agricol acum la Pungesti sau oriunde o sa apara sondele pt gaze de sist (70% din teritoriul tarii este concesionat, aproximativ 90% din terenurile agricole)?!

  4. dan
    5 decembrie 2013

    Dragos, lasind gluma la o parte in noua lege a minelor care o sa se voteze in camea deputatilor probabil de Craciun sau revelion actul de proprietate pe terenuri sau imobile devine o hirtie igienica. Practic corporatiile de exploatare a resurelor pot face orice fel de exproprieri cu un control fictiv al statului, iar eu dau scris acum ca pretul exproprielior o sa fie ceva fictiv. Practic zilele acestea o sa se produca o nationalizare cu mult mai mare si mai cumplita decit cea facuta de bolsevici in anii ’50.

    Am auzit ceva zvonuri ca omw incepe anul viitor dupa chevron sa-si puna sondele de gaz chiar imprejurul bucurestiului, ceva de bolintin dar nu e informatie sigura. Oricum vad ca se adeveresc cele mai demente scenarii posibile.

    Pina acum ideologic ne-am aflat oarecum in tabere diferite dar de acum inainte daca nu ne aliem toti impotriva lichelelor astora dracu ne ia pe toti. basescu, ponta si antonescu fac circ la televizor iar pe sub masa ling papucii corporatiilor impreuna.

    http://totb.ro/proiectul-de-lege-rosia-montana-preluat-in-proportie-de-70-in-noua-lege-a-minelor/

    (nu te uita doar la comentariile referitoare la Rosia Montana ci incerca sa citesti articolele din lege care nu mai au legatura doar cu aurul ci cu orice resurse inclusiv gazele de sist care distrug teritoriul tarii in proportie de 70%$)

  5. Marian
    6 decembrie 2013

    Propun infiintarea unui site dedicat modalitatilor legale de fentare a statului!

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *