A face bani din nimic e o arta. Ce calitati trebuie sa aiba o persoana care vrea mai mult decat ceilalti? Exista sute de cursuri tinute de experti in domeniul teoriei. Recent, evenimente economice din Romania ne-au demonstrat ca teoreticieni celebri sunt zero in practica.
Studiul de caz este un profesor cunoscut publicului. Cine n-a auzit de Daniel Daianu? Fost ministru de finante, actual consilier al primului ministru, o persoana cu un CV de cazi pe spate. Un teoretician remarcabil, care vorbeste academic si stilat. Daca stai si il asculti putin realizezi imediat ca stie sa manuiasca termeni economici. Si atat.
Ca ministru de finante s-a remarcat printr-un singur lucru: a fost prezent la serviciu. Ca profesor, se remarca in fiecare an prin simplul fapt ca studentii ii spun “dom’ profesor”. Invitat permanent in diverse emisiuni economice, vorbeste frumos, strict pe intelesul teoreticienilor de nivelul lui. Si atat.
Educatia antreprenoriala economica sau sociala e ceva rar in tara noastra. Cine poate sa tina cursuri de self made man? In mod normal, acest gen de educatie ar trebui sa se predea din scoala generala. Parintii pot fi primele modele in antreprenoriat. Chiar daca ai aptitudini economice, la facultate ajungi pe mana unui profesor ca Daniel Daianu. Ce inveti practic de la un teoretician? Eu am ajuns la convingerea ca, un profesor fara experienta practica este o nulitate absoluta! E rupt de economia reala. Poate sa-ti vorbeasca ore intregi despre macroeconomie uitand abecedarul economic.
Altfel nu se explica cum a ajuns Daniel Daianu sa dea pe mana unui broker sute de mii de euro. E ca si cum ai spune unui antreprenor sa-si lase complet afacerea pe mana altora. Daca nu uita prima regula a investitorului pe burse: „cumperi actiuni de atatia bani de cati nu (mai) ai nevoie”, n-ar fi facut greseala asta. Daca avea un dram de spirit antreprenorial in el, cunoscutul profesor si-ar fi gestionat singur banii si avea sansa sa le vorbeasca studentilor despre ceva real. De cele mai multe ori, antreprenoriatul e paralel cu ceea ce predau profesorii.
Cum sa faci bani din piatra seaca? Cum sa supravietuiesti pe timp de criza? Cum sa te feresti de un tepar in piata de capital? Uite cateva subiecte la care majoritatea profesorilor de profil economic, daca ar da un examen, ar da foaia alba! Cum sa faci bani din bani se pricep multi. Chiar daca “castiga” intr-o afacere mai putin decat rata anuala a inflatiei sau dobanda de la banca, profesorii tot castig il numesc. Asa s-a redefinit pierderea in mediul academic. Nu se mai spune “pierdere”, ca suna prea rau, ci crestere negativa. Expertilor gen Daniel Daianu le este rusine sa vorbeasca despre experienta lor practica, atunci cand iau o teapa, pentru ca aceasta, pur si simplu, nu exista. Asa creste si tara, vazand cu ochii! Negativ. Toate sunt pe „val”, mai ales educatia antreprenoriala. Nu intamplator toti prim-ministrii Romaniei postecembriste au fost sau sunt profesori. Niciunul nu a avut experienta antreprenoriala!
De un astfel de subiect vorbea odata si Mugur Isarescu. Ce pacat ca BNR e tot o voce a teoreticienilor. Dovada ca, pana nu a inceput propriul business la batranete, guvernatorul nu si-a dat seamna cat de greu este sa reusesti in economia romaneasca. Iar, atunci cand si-a dat seama de acest lucru a scos cea mai tare afirmatie de cand conduce BNR: “Ca să supravieţuieşti în România ai o singură şansă – evaziunea fiscala”. Numai asa a coborat cu picioarele pe pamant, in zona economiei reale.
Personal, cred ca toti expertii in macroeconomie ar putea sa ia cursuri avansate de microeconomie aplicata, practica, de la orice angajat cu salariul minim pe economie! Sa vada si ei cum se supravietuieste zi de zi cu un buget infim.
Se spune ca cei care reusesc in afaceri au in sange spiritul de antreprenor. Dar, acest lucru se poate si cultiva. Cine sa-i invete pe adolescenti ce riscuri implica si ce sacrificii presupune antreprenoriatul? Care sunt avantajele si satisfactiile daca reusesti? Sa existe studii de caz si exemple de succes. Si mai ales, de esec, pentru a evita greselile. In marile universitati din occident sunt invitati permanent antreprenori de renume pentru a tine un speach. La noi, la inceputul fiecarui an universitar sunt invitati politicieni. Tinerii romani viseaza sa reuseasca in afaceri, chiar si intr-un mediu ostil. Poate ca unii sunt bata la anumite materii, dar au in ei resurse nebanuite de a deveni antreprenori. Decat sa li se vorbeasca aiurea de macroeconomie, mai bine ar invata ceva despre antreprenoriat si microeconomie. Numai prin astfel de procese de educare a tinerilor va aparea un fenomen pe care ni-l dorim cu totii. Evolutia Romaniei. Asta este singura sansa sa se vorbeasca in viitor din nou despre clasa de mijloc, care intre timp a ramas fara… mijloc.
Muncitorul Gheorghe
17 octombrie 2012Cred ca mai mult decat de antreprenori avem nevoie de oameni care sa cunoasca o meserie si sa o practice. Nu mai avem cizmari, croitori, frezori, strungari. Nu sunt destui brutari, zidari, cofetari, tipografi, asistenti medicali, medici. Nu avem instalatori si nici tamplari destui. Pentru antreprenori trebuie sa si munceasca cineva… Dar cine?!? Ca tot romanul se vrea „om de afaceri”. Afaceri, afaceri.. Da’ ce vindem? Si cui?
Ion Pribeagu
17 octombrie 2012Dragos – tu esti cel mai bun exemplu (toti economistii FSN si profesorii universitari sunt teoreticieni care invata (unii) sau copiaza teorii aparute prin toate ziarele si revistele de specialitate) dar care in viata lor au trait de la buget, deci experienta ZERO, insa au acaparat averi si au venituri foarte mari find sau lucrand in guvernele statului ROMAN de unde au si inca FURA LEGAL.
cristi sima (fara litere mari ca nu merita) este un alt excroc care a facut bani din piatra seaca (capete seci) adica de la astia care au facut banii usor fara munca altfel si tu ai fi fost pacalitul…. dar acum stim ca se trag sfori de catre parlamentari si guvernanti la manariile acestor burse …… si chiar la Banca Nationala
SE ZICE ca – teoria ca teoria dar PRACTICA ne omoara pe cei zic uni NE NOROCOSI dar norocul tine cu cei care risca si muncesc pe branci.
Draga Mielu – nu te fac EU leninist, sunt de acord ca cei care incalca legea sa plateasca dar aici care lege, aia a lui Tonta… ca pe cea a licitatiilor nu a incalcat-o, ba din contra, o incalca guvernele romaniei de 22 ani facand licitatii false si cu adjudecari contra comisioanelor grase… iar oltchimul este un cal troian ELECTORAL, in care ambele partide incearca atragerea electoratului, USL cu banii statului si DD cu promisiune participarii romanilor …. ambele mincinoase, dar nu uita ca la uselisti/guvernanti le platim NOI to(n)tzii salarii si alte venituri foarte mari si caracaleanul este platit de firmele care fac reclama pe OTV-eul lui de apartament… de aceea sunt nemultumit de FSNisti, trebuie sa se termine acest circ brucan-iesc care a trecut deja de cei 20 ani estimati dar se pare ca imnul desteapta-te romane ramane fara cantareti…romani
Popescu
17 octombrie 2012Teoria si practica trebuie sa se imbine precum blaturile unui tort ca sa iasa tortul bun. Daca e facut numai din teorie, sau numai din practica, nu e gustos.
Pentru ca exista si reversul medaliei, practicieni (antreprenori) aproape analfabeti si la propriu si la figurat.
Teoria si spiritul antreprenorial trebuie cultivate impreuna la tineri.
Popescu
17 octombrie 2012Nu stiu daca Cristian Sima este escroc, e un trader care nu stie sa faca managementul riscului..E plina istoria de traderi care au facut milioane, sute de milioane, dupa care s-au curatat, apoi iar au refacut, iar s-au curatat. Asta e tradingul.
Tradingul spre deosebire de investitia la bursa e mult mai speculativ, a nu se confunda, investitia la bursa nu inseamna neaparat trading (speculatie).
Vina lui Sima este ca atunci cand a inceput sa piarda, a incercat sa refaca capitalul intrand in banii unora care de obicei ii tinea pe chestii mai putin speculative (cum au fost cei ai lui Daniel Daianu).
Asta am inteles eu din ce a declarat.
Daca chiar vroia sa escrocheze, isi trafera banii aia in alt cont si disparea cu ei, dar daca poate dovedi pe extrase de cont ca i-a pierdut in speculatii, este altceva.
Bani poti pierde in orice afacere, in imobiliare, in orice. Si sa ii dai pe mana cuiva nu e iesit din comun, poti sa iti angajezi un director, si ala sa iti puna afacerea pe butuci, nu e neaparat escrocherie cel mult incompetenta.
Ion Pribeagu
17 octombrie 2012#4/Deocamdata STIM ca lucra pe o alta firma fara licenta in Romania (deci a pregatit aceasta pierdere pe o firma ilegala) nu au aparut acele extrase care ar fi ilegale in sibex si nu se stie exact cat s-a si cum s-au pierdut banii, chiar daca cele de mai sus ar fi legale, faptul ca a continuat JOACA pe banii altora fara aprobarea LOR este tot o excrocherie financiara – mai important mi se pare fauna in/cu care avea aceste relatii si de la care a cerut si ajutor in influentarea (bine/rau) altor factori financiari mai ales dupa pierderea pozitiei din cadrul bursei SIBEX … doar cateva pete iesite la suprafata sa vedem cand ala cu 1 si un sfert de milion puna mana pe el ca ala nu e statul roman care nu-i vrea prinsi pe HOTI, asta este el UNUL din ei si banii i-a trecut pe numele LUI..personal..mai traim si poate vom si vedea…finalul cu ELODia/sima oricum asta deja stie ca telefonul este unul de prin islanda probabil cu roaming..ca doar nu este asa prost sa vorbeasca de la telefon fix…iar el este poate prin multele insule din caraibe pe un yacht… are cca 4-5 daca nu mai mult de milioane euro/dolar
Popescu
17 octombrie 2012Pribeagu, iarta-ma dar faci niste confuzii, firma nu era ilegala. Nu era supravegheata de CNVM pentru ca nu tranzactiona in Romania, si nu avea nevoie. El oricum avea inca o firma care era autorizata si tranzactiona in Romania, erau 2 firme WBS.
Te asigur ca, clientii aia au semnat contract prin care il imputerniceau sa faca ce vrea el cu banii lor, eu stiu ce e ala contract discretionar. Si totul e legal. Banuiesc ca si Daianu l-a semnat.
Atata doar ca a inceput sa piarda, aici a inceput scandalul, si te asigur ca daca sta unul cu bodyguarzii langa tine nu e un factor de natura sa te ajute in trading, i-a adaugat stress suplimentar, si a mers din pierdere in pierdere..
Tarnacop Gheorghe
18 octombrie 2012Daianu a fost primul ministru care si-a dat demisia de obraz (al doilea si ultimul, dupa multi ani a fost Ioan Rus). Este un lucru ciudat pentru romani – sa ai verticalitate ?!!!!!!
Domnule Dragoteanu: priviti de pe margine si bagati batul prin gard ca sa starniti cainii!
Pentru asta nu primiti aplause…..
Alex. Balgradean
18 octombrie 2012Imi place articolul . Fiecare articol are publicul lui si fiecare intelege ceva prin prisma propriului background… Sunt intreprinzator privat , economist ca studii si mi-a placut teribil Moneda si Creditul si mai inteleg una alta… Nu mi-a placut niciodata Daniel Daianu , omul „scuipa rumegush ” cum se zice …Din tot ceea ce spune lipseste ceva esential ; SFANTA ATINGERE A PRACTICII , ADEVARUL DUREROS AL REALITATZII ! Nu pot primii sfaturi de la unul care nu a vandut macar o scobitoare , care nu a fost macar odat umilit de un control abuziv , care nu a dat o spaga sau care nu are macar un proces cu satul roman ( pentru cei cu umor e definitia intreprinzatorului roman …:) E ca si cum ai invata un sport din cartzi sau de la TV , daca nu esti pe teren nu conteza…Ar fii multe de spus , oricum eu va felicit , dar as incheia cu un citat din Ted Branson : „Orice imbecil poate face un lucru complicat , genialitatea e sa-l faci simplu ” .
Ion Pribeagu
18 octombrie 2012#6 Atunci daca era cea offshore si avea dreptul sa se joace cu banii lor atunci daianu nu mai trebuia sa plateasca taxe pe castiguri – cine stie ce a fost acolo dar stiu ca atunci cand te joci si pierzi incerci sa risti pentru a reface insa aluneci si mai repede..
repet nu cunoastem dedesubturile si nici detalii…
Popescu
20 octombrie 2012Pribeagu, Daianu sa plateasca taxe ..pe care castiguri? Din cate stiu eu, scandalul a fost ca a pierdut banii, atunci sa plateasca impozite pe pierdere?
S-a exagerat mult cu Daianu, a pierdut omul niste bani la Bursa, nu e nici primul nici ultimul, ce intelegere a avut el cu Sima e treaba lor, din cate vad nu a depus vreo plangere.
Lumea nu cunoaste cum functioneaza lucrurile astea si a transformat totul in telenovela.
Sima asta nu e nici el vreo usa de biserica, dar daca il acuzi de lucruri pe care nu le-a facut, nu faci decat sa il transformi in victima..
„Sima a fugit cu banii clientilor”, se pare ca Sima a fugit ..fara banii clientilor, ca banii clientilor s-au pierdut pe pietele financiare..
Ion Pribeagu
20 octombrie 2012Popescu – eu am ascultat o convorbire tel la B1 si Daianu a afirmat ca el platea impozite la castigurile facute in ultimii 2 ani dar acum daca a pierdut toti banii (se pare ca DA) spune ca d efapt nu a castigat nimic, ba ca a pierdut 200 de mii dar este un altul cu 1 milion si un sfert de euroi… reped nu cunosc detalii pe ce si cum s-au facut ca nu spuneau nimic ci ca s-au pierdut banii dar altii spun ca transfera ani in Panama…?? si totul a inceput cand a pierdut conducerea sibex…probabil nu mai putea ascubde unele manarii…