Cel mai bogat roman a devenit o povara pentru mediul de afaceri autohton. Imaginea antreprenorilor era oricum negativa. Considerati adesea profitori, speculanti, bisnitari, avari, lacomi etc. antreprenorii de toate felurile au continuat sa lupte cu criza. Unii au rezistat, altii au clacat (deja). Extrem de putini patroni se pot lauda cu realizari notabile in ultimii 3-4 ani. Intrarea in insolventa a afacerii „mic.ro” da apa la moara celor care huleau oricum initiativa privata.
Insa, mai presus de bucuria celor care savureaza necazul altuia, apare un fenomen crunt. Il regasim in atitudinea statului. Aceea de a nu plati. Furnizorii, colaboratorii, angajatii etc. La fel cum se comporta de multe ori statul, la fel a facut si vanzatorul Rompetrol. A contractat produse pe care nu le-a mai platit. Cel putin nu la termen. Poate, nu le va mai plati niciodata, cine stie? Exact asa procedeaza si statul cu multe firme private. Cere, primeste si uita sa plateasca. De aici si coruptia din sistem, la toate nivelurile. Zeciuiala si prostitutia au aparut probabil in acelasi timp. In cazul magnatului roman, singura speranta a celor prejudiciati ramane corectitudinea in al doisprezecelea ceas.
Dinu Patriciu nu e orice antreprenor. Este, oficial, miliardar in euro. Un tip destept, cult, cu o experienta de business remarcabila. Despre cel mai bogat roman se presupune ca are suficient numerar in banci. Totusi, miliardarul s-a folosit de tot felul de tertipuri pentru a nu-si plati sute de parteneri de afaceri. Acestia au fost prejudiciati direct sau indirect. Mai au ei curajul sa spere intr-un mediu de afaceri curat cand au probleme cu cel mai bogat roman? Ma indoiesc, mai ales pentru firmele de familie, majoritatea IMM-uri, pentru care lipsa de cash poate sa insemne falimentul imediat.
Insolventa este o forma legala de a scapa momentan de creditori. A fost creata special pentru cei care vor sa intre cu capul in nisip, precum strutul. Le arati partenerilor hotararea instantei, iti ascunzi ochii si ramane la vedere dosul. Demnitatea si corectitudinea dispar in acest caz. Mi-e greu sa inteleg cum poti sa dormi noaptea cu sute de milioane de euro prin conturi cand ai inselat asteptarile a mii de oameni. Credibilitatea unui astfel de personaj este compromisa in mare parte, cel putin momentan. Probabil, daca a ajuns miliardar, Dinu Patriciu are in sange darul de a nu plati. Doar de a incasa. Pana intr-o zi…
In afacerea “mic.ro” marea greseala pe care o poate face miliardarul este sa confunde banii statul cu banii privatilor. Daca pierderile de la stat se impart la 19 milioane de fraieri, la privat pierderea este individuala. Niciun privat deposedat de munca sau banii lui nu va vorbi vreodata frumos despre Dinu Patriciu. Asa a aparut si aversiunea romanului de rand impotriva statului. Toti cei care si-au platit la timp si corect darile catre stat au avut pretentia sa fie tratati in acelesi mod. Cand au vazut bataia de joc a autoritatilor, in multe cazuri, ura s-a declansat instantaneu pentru ca s-au simtiti inselati. Acelasi fenomen se va produce si impotriva privatilor care pot sa plateasca si aleg sa nu o faca.
Marele pacat pe care il face statul cu propriii cetateni se reflecta in povestea “mic.ro”. In mediul privat, Dinu Patriciu este un stat in stat.
Ion Pribeagu
4 martie 2012Dragos ce are powla cu prefectura de tot dai si faci paralela intre un hot pecerist fesenist/pelist si statul roman facut tot de astia adica fesenistii dar complet diferit
EL/asta a fost este si va fi un tzig gan hot din gasca ilieescunastasepcr fese-ne si legile facute de ei – de unde il scoti antreprenor cand i s-adat petromidia pe 1 dolar si alte contracte smecherite de catre guvernele nastase castigand miliarde la vanzare si aici unde nu mai este statul sa stea capra… poate vrei sa plateasca statul pe toti prostii care i-au dat banii tzi ganului cum s-a facut cu bancile de stat (au luatbanii fesenistii si platesc romanii…) falimentate la comanda nastase numit si sute de case..
Nu ca l-as prefera pe marinarul nr.1 dar este cazul sa facem niste diferente mai ale cand este vorba de comparat merele cu ouale…
Marian
5 martie 2012Daca patriciu este om de afaceri eu sant Warren Buffet!orice prost poate sa faca bani luand pe degeaba, dand spagi, si stand capra politica!du-te tata la eximbank ca am aranjat sa iei un credit de 50 mil., iei utilajele de care ai nevoie ca licitatia ptr drumuri ai castigat-o deja!din ce incasezi dai si colo si colo si gata!astia sant marii afaceristi romani!escroci ordinari!
funky
5 martie 2012domle sunt intr-o afacere oarecum tangenta cu ‘biznisurile’ lui patriciu-cariciu si ma felicit ca n-am muscat-o sa le vand ceva. stiu insa furnizori (nu vorbesc de mic) care au de recuperat milioane de euro si drept garantie au ‘o scrisoare de la patriciu’ care le garanteaza in nume personal. am asa o senzatie cum ca s-ar putea sterge la cour cu ea in curind. daca-mi aduc bine aminte petromidia n-a produs niciodata profit, mi-aduc aminte ca facea pierderi record la un moment dat, da acolo a gasit un fraier de pacalit. avand in vedere ca anul asta sunt alegeri si sunt muuuuuuulti politicieni pe statul lui de plata (inclusiv madam velean care a prestat multe consultatii si masaje la cariciu) cred ca omul isi va reveni subit si poate va privatiza romgazu… sau aeroportu baneasa (phui… asta e pe lista scurta a lu’ voiculescu). ei ei ei sa vedeti cum infloreste antreprenorul patriciu dupa alegeri …
Mielu Nebunu'
6 martie 2012@ Marian
Cred ca o devii Warren Buffet. Pentru ca Dinu Patriciu este omul de afaceri perfect!
Este incredibil cuma reusit acest om sa pacaleasca pe toata lumea si, din cate imi aduc aminte, n-a facut decat o noapte de puscarie, acum aproape 10 ani. Guvernul Nastase l-a iertat de o datorie la stat de peste 600 de milioane de euro. Fapta inca neegalata…
Acum cateva saptamani, cand era clar ca mic.ro inta in insolventa, a dat un interviu si, culmea tupeului, Patriciu zice si el ca nu poate plati ca, pana la urma, el, ca persoana fizica, are bani de recuperat de la compania care vinde francize mic.ro.
Dragoteanu are dreptate! De vina e statul roman. Faptul ca un asemenea nemernic, cum e Patriciu, face inca afaceri de sute de milioane de euro, in umbra unor sisteme si regulamente care-i permit sa spolieze fraieri de genul celor care cumpara francize mic.ro , ei, bine, asta incrimineaza pe Patriciu mai putin. Statul roman e vinovat.
Patriciu trebuia bagat la puscarie de multa vreme. Dar e omul de afaceri perfect! Daca reuseste sa prosteasca sute de oameni, oferindu-le garantie o scrisoare…eu imi scot palaria in fata lui! Abilitati de afaceri ca astea….mai rar!
maria popescu
6 martie 2012Marinaru’ nr. 1 a obladuit furturile la ce a mai ramas. Cu parte, binenteles. Stam ca orbi cu mana’n tinsa la FMI si rezistam cu un venit care nu acopera traiul zilnic. Nu cerem recuperarea datoriilor de la nemti, suedezisi ceva arabi, ascultam insa de sfatul adevaratului conducator:FMI-ul interesat de ce a mai ramas de facut praf. Ce vanzare de active serioase aduce beneficii romanilor? Petrom! Electrica sau Romtelecomul! Apa Nova! Noi propietari, cer facturi in valuta la nivel european, intr-o tara cu venituri medii ce amintesc de lumea a treia nu de Europa. Nu s-a investit nimic in infrastructuraEnel,romtelecom…din contra s-a distrus si se exploateaza la maxim, cat se mai poate…Marinarul si-a lasat asemeni antecedentilor subalterni sa fure pe rupte, ca parte pentru el. Toate averile sunt justificate. Comunisti cei cu averi dosite inca din iepoca de aur ne conduc, condamnam si asiguram lustratii doar notiuni lingvistice. cate ar mai fi de adaugat…
Albert
7 martie 2012Patriciu este un camatar, un om de afaceri, are obligatii, raspundeti etc.orice prost stie sa cumpere o masina cu 1000e si sa o vanda cu 1600e, asa si in cazul lu’ nenea Patriciu, el se ocupa cu Rafinarii, business uri etc, „noi” prostii ii ducem la bot tot si nici nu plateste ce are de platit, cum sa ti platesti colaboratorii la 8,9 luni, chiriile neplatite cu lunile…dar el ne da sfaturi de business in tot felul de ziare financiare etc…imi pare bine sa vada si proprietarii de spatii cum este sa da i de greu, sa ai de incasat si sa nu mai incasezi, sunt intreprinzatori care platesc cu 3,4 zile intarziere chiria si sar in sus, ca ii da afara etc si oamenii au investit bani in amanjari etc si la Patriciu nu este nici o problema, nu plateste cu lunile doar na este miliardar, este el in forbes?! :))
Ion Pribeagu
8 martie 2012M.Popescu – Marinarul incearca sa-i bage pe amantrei Voiculescu/Patriciu si Nastase dar este greu ca tot PCR-PSDistii controleaza intovarasie cu PL si PC =USL deci las-o mai moale ca-l scapa BASE afacerile castigatoare le-a facut cu PSD/Nastase la putere
adica a luat gratis tot inclusiv contract cu guvernul/statul dar acum s-ar putea s-al arda cineva care pierde bani multi ca asa este in afacerile private, unii chiar sunt SINUCISI daca nu da banul… este interesant cum unii USListi incearca sa dea vina pe BASE, chiar nu intelegeti ca nu TOTI romanii sunt cu voi cum va laudati si ca el este ales de popor dar parlamentul este santajat de catre opozitie ba chiar si din coalitie (UDMR cere prea multe pentru nimicuri) si ca de fapt toata haita USL vor doar ciolanul
si mai cred ca multi vorbesc fara sa suna nimic-tipic SOCIALIST adica vreau gratis.
Mielu Nebunu'
9 martie 2012@ Dragoteanu
In ultima instanta, dta stii mult mai bine mediul de afaceri decat imi pot imagina eu ca poti sti.
Patriciu este un produs al Romaniei postdecembrieste dar si al acestui mediu de afaceri, unde tzeapa, magaria, inselaciunea ordinara sunt la ordinea zilei.
Astia s-au bagat orbeste in mic.ro in ideea ca acele 9 zerouri ale lui Patriciu inseamna seriozitate, fair-play si bun simt!
Patriciu a strans miliardele (avea doua la un moment dat…) in mare parte facand afaceri in tara si beneficiind de scutiri de impozite de sute de milioane de euro si beneficiind de o atmosfera pe care mediul de afaceri a creat-o …..
Nimeni nu e nevinovat! Aruncam degeaba cu noroi in el. Inca o data se dovedeste ca somnul ratiunii naste monstri!
Popescu
16 martie 20121. Dragos Dragoteanu, dar de afacerile imobiliare ale lui Patriciu ce stii? Parca incepuse sa cumpere fonduri imobiliare, ce s-o mai fi intamplat cu acele fonduri?
2. Afacerile lui Patriciu sunt la stramtoare mare se pare, am citit pe net ca Dilema Veche ramane doar pe format electronic, ca se inchide Forbes, nu stiu cat sunt de adevarate, dar nu iese fum fara foc..
3. Spui ca are sute de milioane prin conturi, how do you know?
Dragos Dragoteanu
18 martie 2012@ Popescu
1. In editorialul meu, eu tratez un principiu elementar de afaceri care nu este respectat de Patriciu. Dovada caracterului unui om este data de fapte. Patriciu a demonstrat prin Mic.ro ca este mic in afaceri realizate cu privati si mare in ceea ce tine de afaceri cu statul. Fondurile imobiliare contin multe necunoscute si sunt ” cantarite”, en-gros, din calculator. Cand ajungi sa vezi ce-ai cumparat efectiv in detaliu, te cam iei cu mainile de cap.
2. Nu cunosc ce face in media, stiu doar ca tot ce misca in acest domeniu e o gaura neagra. Intentia initiala a fost buna, dar cateva ziare in an electoral merita orice efort financiar. Nu trebuie sa fii politician ca sa conduci oameni politici prin media. Patriciu stie bine toate jocurile, de sus pana jos.
3. Ma gandesc ca e prea destept sa nu ramana din 2 miliarde cu cateva sute de milioane, cash. Sa fie sanatos! Cum i-a castigat, asa se duc! Sti expresia aia….
Pentru toti cei care s-au intrebat de ce am scris de Patriciu, ii informez ca nu l-am cunoscut niciodata, nu am facut niciodata afaceri cu el si nici nu-mi doresc.
Popescu
19 martie 2012DD, intr-o economie normala, reputatia in afaceri este foarte importanta. De asta, multi oameni de afaceri prefera sa dea de la ei, sa piarda azi, decat sa isi piarda reputatia care ii va afecta profiturile de maine. Pentru ca reputatia odata pierduta, te afecteaza tot pe tine si tot la afaceri.
Ca exemplu concret romanesc pe intelesul tuturor pot sa dau exemplul Becali care a vrut sa isi faca banca, si BNR i-a respins cererea pe motive legate de credibilitate.
Spuneam intr-o economie normala. Pentru ca in economia romaneasca unde multi din marii afaceristi din Top 100 si-au cladit imperiile prin afaceri cu statul, deci pe principiul arde-l cat poti de mult (pe Stat, evident), este greu sa iti schimbi mentalitatea atunci cand se schimba partenerul de afaceri, respectiv in loc de Stat va fi un alt om de afaceri, adica un privat.
Problema pe care trebuie sa si-o puna un om de afaceri este daca deciziile de azi, ii vor afecta afacerile de maine, si in ce masura. Probabil ca si-a pus-o si Patriciu si a concluzionat: da-i in masa pe furnizorii si creditorii de la mic.ro, ce e in mana nu-i minciuna..
Dar, ca sa revin la tema emisiunii, as intreba retoric: daca maine Dl Patriciu ar vrea sa isi deschida o banca, BNR i-ar aproba cererea?
Mielu Nebunu'
19 martie 2012@ Dragoteanu
Am o intrebare pentru dta. Am un prieten in Italia , la Roma mai exact. Omul e mare programator Linux si are un job acolo de 10 000 de euro pe luna. Imi spune ceva interesant: bancile italiene de investitii baga bani masiv in aur si imobiliare! Chiar daca e un „computer freak” omul citeste, se intereseaza, e la curent cu lumea in care traieste!
Faptul ca bancile cumpara aur ….ce sa insemne? Faptul ca bancile baga bani in imobiliare….ce sa insemne?
In simplitatea mea, eu credeam ca, daca e criza prelungita, investitorii vor sa scape de imobiliare, nu sa le acumuleze!
Dta ai vreo explicatie?
Dragos Dragoteanu
20 martie 2012@ Mielu
Depinde ce-ti doresti!… Daca esti conservator, merita sa fii rentier detinand si exploatant cateva imobile. Sau, la fel de bine, poti sa fii colectionar de aur, tablouri, timbre, diamante etc. Daca esti ambitios si vrei mai mult decat altii, vrei adrenalina, cauti profituri mari si incepi sa risti in bani virtuali: actiuni, speculatii de diverse domenii – incliusiv imobiliare, materii prime etc.
Subliniez ca, niciun om/companie care se respecta nu achizitioneaza imobiliare de mana a doua. Se cauta cele mai bune locatii, cel mai bun pret, cel mai bun raport calitate-pret-chiriasi-perspective, cele mai mari orase etc. Se prefera o investitie mai scumpa ,dar mai sigura si cu profit mai mic, dacat orice alt activ imobiliar care s-ar lua pe mai nimic si nu reprezinta nimic in perspectiva.
Popescu
20 martie 2012Mielule, eu ce predic de secole?
Imobiliarele ca safe heaven, activ de protectie..
Shiftul catre active reale in loc de active virtuale..
Mielu Nebunu'
20 martie 2012@ Popescu
Inteleg si sunt de acord! Dar fac asta intr-o situatie normala, nu intr-o situatie cum se spune despre Italia, ca ar fi probleme.
Nu bagi bani in ceva in care stii ca inca nu a atins punctul cel mai de jos…
Popescu
20 martie 2012Mielule, imi pare rau sa ti-o spun, dar tie iti scapa imaginea generala, pur si simplu nu intelegi:
-cu cat sunt mai multe probleme, cu atat sunt mai riscante activele virtuale. Activele virtuale sunt acelea care nu au nici o substanta materiala / reala. Cel mai direct exemplu sunt banii: ce sunt banii? un teanc de hartii – activ virtual, o conventie
De cele mai multe ori banii nu sunt nici macar un teanc de hartii (doar 10% din bani sunt tipariti, restul sunt electronici), ci doar un numar de ZERO-uri pe care cineva de la FED sau BCE le inregistreaza intr-un sistem electronic in felul urmator:
00000000000000000000 si apoi da enter. Gata s-au creat bani.
Si apoi cu zerourile alea cumpara active reale, adica case, terenuri agricole care produc alimente/hrana, cladiri de birouri.
Si tu te intrebi de ce cumpara bancile de investitii imobile, ca nu au atins pretul minim. Ce pret minim mai vrei cand ei dau NIMIC pe ele? Le iau pe degeaba?
Doar pe tine te costa banii f multa munca, pe altii nu ii costa nimic, doar fac niste SCHIMBURI si creaza si mai multe zerouri.
Dar ei stiu ca in caz de CUTREMUR FINANCIAR si ECONOMIC aceste zerouri vor valora exact ZERO, pe cand activele REALE (inclusiv imobiliare) vor valora ceea ce poti produce cu ele.
Asa ca baietii destepti scapa de zerouri IN SCHIMBUL unor imobile. Nu e cazul tau si al altora, au avut grija baietii destepti ca tu sa nu ai cash / zerouri, pentru ca nu au nevoie de concurenta la cumparaturi..
Mielu Nebunu'
20 martie 2012@ Popescu
Da, dom’ne, m-ai dat gata cu explicatia asta.
Asa e….