“Dragi” politicieni: economia merge fara voi

7 august 2012 4 minute
Distribuie

Cand aud declaratii de presa de genul: „Nu stiu daca Romania o sa reziste pana pe 31 august” sau “Romania este in haos”, pe mine, ca antreprenor, ma bufneste rasul. Unii politicieni se cred atat de importanti pentru tara incat nici nu-si imagineaza ca pentru oamenii de afaceri seriosi, ei nu exista!

“Dragi” politicieni, daca in Romania este haos, in Siria ce-o fi? Daca credeti ca Romania nu va rezista pana pe 31 august, de ce nu va intrebati cum rezista romanii cu voi la conducere de 22 de ani incoace? Va credeti buricul pamantului, cand sunteti niste glume de politicieni. De cea mai slaba calitate.

Antreprenorii romani nu-si permit sa astepte ridicarea nivelului vietii politice. Cum ar fi sa nu mai iei nicio decizie in business pana nu vezi ce se intampla cu rezultatul de la referendum? Sau cu alegerile din toamna… Cati patroni credeti ca pleaca dimineata la firmele pe care le conduc si au ca prioritate actiunile politice? Credeti ca managerii companiilor nu stiu ca nu vor avea niciun sprijin de la guvernul actual? Si nici de la urmatorul? Chiar daca nu ne convine ceva, noi nu facem referendum pentru impozite mai mici. Nici pentru scutiri de taxe. Antreprenorii gasesc solutii. Asta e rolul lor. Asta e sansa lor de a ramane in piata. Altfel, nu merita statutul de antreprenor. Chiar daca puterea de inovatie este starpita de deciziile politice si de birocratia excesiva, spiritul antreprenorial tot nu va disparea. Vom improviza si vom reusi sa mergem mai departe.

La inceput de criza noua, multi antreprenori vad in fata ochilor numai oportunitati. Daca ar privi in viitor dupa declaratiile si faptele politicienilor ar trebui sa ia primul avion, bilet numai dus. Dar, pentru multi proprietari de afaceri de familie nu mai exista frica de consecintele deciziilor politice. De ce? Pentru ca antreprenorii fac acelasi lucru de vreo 22 de ani. Muncesc! Nu ca voi, politicienii! Platesc impozitele si taxele regulat la stat. De multe ori injura, dar n-au ce face. Nu se lupta ca voi pentru putere, se lupta pentru supravietuire si evolutie. Majoritatea business-urilor serioase sunt corecte, la vedere. Stim ca banii colectati de stat de la societatile private ajung intr-un sac fara fund. Mai stim ca din banii aia multi va infruptati voi si clientela voastra. De fapt, pentru asta va luptati, pentru banii publici.

In 22 de ani au trecut prin Piata Victoriei sute de ministri si cativa premieri. Pentru „oamenii de afaceri” care depind de contractele grele pe bani publici, rezultatul referendumului chiar e o chestiune de viata si de moarte. Cine vine? Cine pleaca? Cu cine defilam in continuare? Cat e spaga? Cat e comisionul? Sunt probleme reale ale clientelei de partid. Dar, aceste lipitori politice nu reprezinta marea masa de administratori ai firmelor private din Romania. Din fericire!

Reusita antreprenorilor independenti, care conduc IMM-uri de diverse marimi, din toate domeniile de activitate, nu sta in cardasia cu politicienii romani. Pot sa se schimbe cateva guverne pe an, pot sa se omoare politicienii intre ei. Pentru orice om de afaceri serios exista o singura cale de urmat. Supravietuirea in conditii de profitabilitate. Pentru cei mai multi este extrem de greu. Politicienii stiu asta, dar nu le pasa. Important este ca nu au reusit sa ne dea pe toti afara din tara. Antreprenorii romani cred in continuare in Romania si in potentialul ei economic. Mai simplu spus, ce poate fi mai frumos decat sa ai succes in conditii economice si, mai ales politice, vitrege?

Am ajuns in fata unei noi crize. De data aceasta, adevarata criza! Pana acum a fost doar incalzirea. Show-ul cu politicienii nu se va termina niciodata. In schimb, acuta ramane criza valorilor morale. A oamenilor de stat. A principiilor in politica. A personalitatilor cu viziuni marete pentru Romania. A implicarii oamenilor de succes in viitorul tarii. Economia poate sa iasa castigatoare in razboiul cu criza numai administrata de o echipa de antreprenori. Daca cineva asteapta o Romanie prospera de la politicienii romani, viseaza frumos.

3 Comments on ““Dragi” politicieni: economia merge fara voi”

 1. pacala
  10 august 2012

  Economia merge foarte bine, mai ales sectorul imobiliar. Ce nu stiu este de ce ziarele nu spun despre anul asta ca „aproape cel mai negru pentru imobilare”. Cineva e mincions aici. Cine oare?

 2. Mielu Nebunu'
  14 august 2012

  @ Pacala

  Prietene, daca imobiliarele merg atat de bine de ce scad preturile ,omule?

  La misto, constructorii au de facut pomeni la morti si scad preturile!

  Nu te mai imbata cu apa rece…..

 3. Giurgiu
  22 august 2012

  Acest mesaj ar trebui dat de catre cei aflati la putere.
  Mediul privat este afectat sau beneficiaza de deciziile politicienilor insa nu este afectat de meciurile lor. Economia merge.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *