Acum doi ani am afirmat ca „din punctul meu de vedere, criza imobiliara nici nu a inceput!” Multi au ras de mine, fiind deja intr-o dilema profunda. Inainte de deschiderea blogului meu, am dat un interviu in Imopedia, care a ajuns sa fie citit de aproape 65.000 de cititori! Afirmatia mea, care s-a regasit si-n titlul interviului, „Sa nu spui niciodata ca mai rau nu se poate”, a atras un numar record de vizitatori pe acest site. Mi-as fi dorit sa ma insel, dar ceea ce am spus atunci este acum de mare actualitate…
Investitorii imobiliari din Romania traiesc vremuri nesperat de… interesante! Ce poate fi mai provocator decat sa supravietuiesti unui posibil crah financiar-bancar? Poate lupta cu o boala incurabila, poate un nou start-up dupa un faliment? Criza imobiliara, in esenta ei, este o binecuvantare! Ne aduce aproape pe toti cu picioarele pe pamant, ne face sa deschidem mai bine ochii sau sa nu-i mai inchidem prea mult noaptea. Eu as redefini criza cu un nou slogan pe care-l folosesc in speach-urile mele: “Bine ati venit in lumea reala!”
Daca in timp de boom economic imobiliarele se regasesc intr-o lume feerica, in care orice este tranzactionabil la orice pret, imobiliarele mici tin de lumea reala, spre care ne indreptam cu totii. Turbulentele economice mondiale ne-au facut sa descoperim adevaruri incontestabile. Pana acum, prea putini sunt cei care le-au acceptat. Majoritatea le ignora inca. Constient sau inconstient.
A venit insa timpul pentru nou inceput. Nu numai in domeniul imobiliar. Vremea castigurilor spectaculoase a trecut. Imobiliarele mici se fac prin afaceri mici, muncite cu seriozitate si tenacitate.
Banii au devenit din ce in ce mai scumpi. Cine are astazi cash refuza riscuri necontrolabile. In prezent, cine vrea sa vanda ceva in imobiliare nu mai pune in primul rand problema pretului, ci a posibilitatii de a lichidiza proprietatea! Teoretic, pe un produs imobiliar poti sa ceri oricat. Practic, pretul este dat de un singur cumparator. Daca acesta exista!…
Imobiliarele mici inseamna, de fapt, normalitate. Pentru ca majoritatea imobilelor sunt din ce in ce mai greu vandabile, proprietarii lor devin temporar mici antreprenori. Ca sa reusesti sa inchei astazi o afacere imobiliara trebuie sa faci mult mai mult decat inainte. Asta inseamna implicare. Imobiliare mici au readus in actualitate regulile minime ale bunul simt. Si acestea se simt pe piata, de la primul contact pe care-l ai cu un client/partener de negociere care vrea sa incheie o tranzactie. Mitocania, aroganta sau nesimtirea imobiliara incep sa dispara in real estate. Spre deosebire de vremurile de odinioara, cand orice cocalar se credea mare specialist in domeniu si discuta numai de imobiliare mari, acum orice banisor e bun si necesita o alta abordare. Nu va grabiti sa credeti ca marii „specialisti” si-au schimbat conduita. Acestia nu au stiut niciodata ce inseamna afaceri imobiliare, doar s-au trezit cu niste sume de bani in conturi. Cand ele se vor termina, fiecare isi va relua rolul avut initial in societate, acela de… palmas.
Marele avantaj care il va aduce criza in relatiile de afaceri este dat de mentalitate. Revenind la imobiliare, cine a inceput de jos cu imobiliarele mici, poate oricand sa o ia de la capat, fara nicio problema. Cine s-a trezit intamplator in imobiliarele mari va cadea direct in cap in viitorul apropiat. Daca nu a facut-o deja.
Imobiliarele mari se formeaza pas cu pas. Se construiesc in timp, dupa ani de munca si experienta. Ca sa ajungi la imobiliarele de mare anvergura trebuie sa lucrezi permanent cu cele mci. In fiecare zi sa faci acelasi lucru, din ce in ce mai bine. Multi isi pierd rabdarea sau cedeaza tensiunii cotidiene. Nu e usor sa creezi o punte de legatura intre imobiliarele mici ca sa ajungi sa te bucuri de cele mari. Majoritatea celor implicati in acest domeniu iau o pauza pe timp de criza sau renunta definitiv. Ei nu vor mai ajunge niciodata la imobiliarele mari.
Diferenta intre cei care asteapta castiguri imediate si cei care lupta pentru profituri mici, zi de zi, este una singura. In timp ce primii nu au activitate, ceilalti – de bine de rau, chiar si in criza care sta sa inceapa – fac lucruri “marunte” care ii determina sa mearga inainte. Cu incredere si optimism. Zi de zi. Ei nu se tem de criza. Pentru ca au ales sa o invinga.
Marian Popa
7 decembrie 2011Felicitari!
Sa citeasca prostovanii pe care ii loveau banii in cap acum 4 ani si acum se vaita ca mor de foame din cauza crizei!!Si care inca asteapta tranzactia uriasa care sa ii scoata din rahat!!
Cornel Balan
7 decembrie 2011„In prezent, cine vrea sa vanda ceva in imobiliare nu mai pune in primul rand problema pretului, ci a posibilitatii de a lichidiza proprietatea!”
Si..culmea : http://www.fluximobiliar.ro/stiri-imobiliare/masurile-de-creditare-anuntate-de-bnr-cresc-usor-preturile-locuintelor.html
Unii nu vor sa „lichideze”..ci considera ca..daca BNR stange (indirect) punga ..ei trebuie sa o LARGESCA..
Piata..in general (si imobiliara) in rROMania..este asemenea unui soarece beat ce se incapataneaza sa „pedaleze” in sensul invers al invartirii rotii!
Popescu
8 decembrie 2011Dragos Dragoteanu, ai publicat un comentariu NEGATIV inca din titlu (“Sa nu spui niciodata ca mai rau nu se poate” ), era normal sa atragi cititori multime
Daca puneai si o poza cu secretara ta dezbracata, aveai 200k in loc de 65k
Daca bagai si o injuratura in titlu, atingeai milionul
Si Libertatea are tiraj mai mare decat Dilema Veche..
Ion Pribeagu
9 decembrie 2011Imobiliarele nu sunt mici sau mari – sunt imobiliare si fiecare face ce poate iar situatia prezenta la noi este foarte normala – avem foarte multi proprietari (cele cu imprumuturi de la banci nu intra aici – proprietatea bancii) avem multe proprietati de vanzare si putini cumparatori – necesitatea anilor 2002-2009 a fost rezolvata ba chiar mai multe constructii neplanificate coroborate cu credite mincinoase au creat o atmosfera economica mincinoasa iar acum BANUL are valoare atat personal dar si la banci, NU mai este usor de pacalit nimeni, nici cumparatorul dar nici vanzatorul si uite asa intra in scena agentul imobiliar BUN sau …. voyajor, calatorului ii sta bine cu drumul, si cati sunt acum pe piata, deja sunt prea multi… vor mai dispare cativa.
Ion Pribeagu
10 decembrie 2011Iata un articol al altui bloger -imobiliare bla-bla-bla demn de congresul PCR
Ne aflăm în această perioadă într-unul dintre cele mai critice momente ale crizei, iar deciziile majore ce se iau acum la nivel global pot face diferența între ieșirea din impasul economic sau continuarea declinului, acestea putând avea consecințe nedorite și puțin previzibile
Iar un altul unde se confunda exclusiva cu exclusivitatea inscrieirii si apartenentei la o asociatie sau alta…. tipic romaneasca, sa vina presedintele sa ne curete gunoiul de pe scara si in beciuri, la stadioane si chiar sa faca autostrada ca de aia a fost ales
si daca nu esti membru in partidul de guvernamant sau opozitie nu ai voie sa faci nimic tu ala NEpartinic… desteaptate romane si incepe sa-ti faci singur ce ai de facut nu mai cereti regulamente ca alea se platesc tot de NOI si voi guvernului .. de care sunt SATUL in ultimii 20 si ceva de ani…