Sunt printre noi. Peste tot. In toate partidele mari. Ar putea fi celebri traseisti. Ar putea fi fosti comunisti sau securisti. Turnatori sau oameni de afaceri care au afaceri cu statul. Combinatori din partide, care lucreaza in interes personal, de grup, sau de partid.
Interlopii din sfera politica nu au fost nominalizati, dar istoria ne arata ca exista. Forta lor sta in slabiciunea altora. In lipsa legilor clare sau a celor existente care i-au avantajat in multe situatii.
In timp ce noi dezbatem problemele reale care franeaza dezvoltarea tarii, ei fac si desfac Romania, dupa bunul plac. Interlopii politici sunt cei care stiu exact unde sa actioneze ca sa detina controlul asupra sistemului. Asupra circulatiei banilor publici. Asupra posturilor de demnitari publici care detin functiile importante care conteaza, ghideaza si controleaza sistemul mafiei politice romanesti.
Parerea mea este ca singurul numitor comun al interlopilor din politica damboviteana este ca acestia se recunosc usor intre ei si-si impart sferele de influenta precum familiile mafiote. Cand un partid devine familia lui, actioneaza.
Un interlop politic are multe defecte, dar nu are cum sa fie un prost. El trebuie sa fie recunoscut in mediul lui, sa fie apreciat pentru ajutorul dat la nevoie. Un politruc din aceasta tara care se manifesta ca un interlop nu poate avea idoli. El este creatia slabiciunilor dintr-un mediu defavorizat sau foarte favorizat. Numai printr-o astfel de conjunctura se poate impune, „la cererea” unui grup care vrea sa-si atinga obiectivele politice cat mai repede.
De-a lungul timpului s-a tot vorbit despre interlopi in Romania. Majoritatea si-au castigat notorietatea prin violenta fizica, prin faradelegi, prin santaj, prin camatarie, prin trafic de influenta sau alte metode aplicate in legea lor. Ei sunt cunoscuti de autoritiati, de multe ori anchetati, de cele mai multe ori scapati. Arma lor a constituit-o, aproape mereu, vulnerabilitatile sistemului.
Acelasi lucru se poate spune si despre confratii din politica, pentru ca acelasi sistem este valabil si aici. De multe ori, scena politica a oferit o gama mult mai mare de oportunitati pentru interlopii conectati in toate retelele statului: in administratia publica, in ministere, in institutiile publice cu bugete mari, in regiile autonome si consiliile de administratie ale societatilor de stat care dau remuneratii record. In ultimii 24 de ani, playmaker-ii politici au avut ca prioritate absoluta satisfacerea clientelei politice.
In fata interlopilor politici, la vedere, zic eu, stau cei mai importanti oameni din aceasta lume. Fara un spate asigurat, acesti indivizi nu ar putea sa-si desfasoare activitatea. Pur si simplu, nu ar exista! Prin intermediul lor, liderii politici isi rezolva multe din obligatiile asumate fata de cei care i-au votat. Pentru mine, ca privitor al spectacolului politic, interlopii sunt niste mafioti politici, uneori ridicati la rang de mari combinatori.
Rolul jucat de interlopii politici in viata noastra este cel mai negativ cu putinta pentru viata economica, politica si sociala a tarii noastre. Cand ceva nu merge intr-o institutie publica, vorbim despre incompetenta. Cand banii ministerelor se risipesc aiurea sau sunt dati cu dedicatie, vorbim de coruptie. Cand un partid impune o lege neavenita, vorbim de trafic de influenta. Aici sunt ei, interlopii politici.
Cred ca unul din principalele obiective ale serviciilor secrete ar trebui sa fie destructurarea retelei de interlopi politici, care genereaza tot raul acestei tari. Cand acestia sunt prinsi, pot oferi informatii vitale despre capetele incoronate din politica romaneasca. De acolo pleaca deciziile care au tinut Romania subdezvoltata.
Existenta interlopilor politici locali, regionali si nationali explica de ce nu se schimba clasa politica de 24 de ani si lumea nu mai vrea sa mearga la vot. Cu ei in frunte, Romania este a lor si problemele cotidiene raman ale noastre.
dan
8 iulie 2014Dragos, parca ceva ceva a inceput sa miste la nivelul de garsoniere si 2 cam in Bucuresti. E o iluzie sau a mai obsevat careva miscarea?
Ion Pribeagu
9 iulie 2014garsonierele si 2 camera vor fi mereu cautate…noi proprietary si pretul mai mic..
dan
11 iulie 2014Salut Ioane, nu stiu ce draci sa zic dar pina anul trecut nu se intimpla nimic imprevizibil… pe felia care o urmaresc eu m-am trezit din primavara ca locatiile perfecte incep sa dispara din peisaj iar de 3 luni nu am mai vazut niciuna (unde urmaresc eu). am reusit totusi sa accesez una pe sub masa 🙂 de la un amic imobiliar cu un randament de 7%. Asta e mai mult de test.
Daca trendul continua pina in primavara urmatoare e posibil sa intru la cumparare… parerea mea
Inko
15 iulie 2014Foarte corect și complet analizat.Felicitări! Însă vezi,majoritatea românilor admiră interlopii,politici sau nu.Această majoritate îi consideră „dați dracului de deștepți și de descurcăreți”. De ce? Știm bine motivele,dar ne este greu să le recunoaștem.Sperăm să se trezească.
Ion Pribeagu
18 iulie 2014Dan, DA mare…ar trebui, piata a fost in stationare dar au inceput executarile silite, preturile sunt inca rezonabile iar terenurile chiar foarte atragatoare prin tara…
dan
18 iulie 2014mi-au facut dus rece javrele politice in frunte cu ponta zilele astea, dau atacul la impozitele pe case si terenuri de orice natura. Incep cu cei care au sedii sociale de firme in apartament – ceva in jur de 700 euro la 2 cam si pe urma o sa inceapa si la restul. Sint buni de impuscat tembelii astia, inca o cadere pe imobiliare si se intra in colaps financiar… ca in 96 poate chiar mult mai rau