Mai conteaza cine va fi presedinte?

12 septembrie 2014 4 minute
Distribuie

Daca iese Ponta presedinte ce faceti? Emigrati? Nu mai platiti impozitele si taxele, de ciuda? Va sinucideti? Va implicati in politica? Sau, in final, va obisnuiti si va vedeti de treaba, gasind solutii individuale pentru o viata decenta in propria tara?

Ca sa excludem speculatiile inutile, marturisesc ca voi merge la vot si nu il voi vota pe Victor Ponta. Insa, cine-si inchipuie ca, daca ar ajunge liderul PSD presedinte, viata se va schimba dramatic in rau sau specataculos in bine cred ca ar trebui sa fie putin mai realist. Poate chiar putin mai optimist decat pesimist.

In opinia mea, in cazul unei victorii, Ponta nu ar avea curajul sa gratieze niciun puscarias politic condamnat pentru coruptie. Cu atat mai mult cu cat idolul sau, Adrian Nastase, a fost deja eliberat. Macar pentru el avea o datorie morala. Mai important e pe cine va desemna premier, ca sa administreze economia tarii.

Dupa Revolutie, cei care aveau bani, in majoritatea lor, au facut si mai multi. Cei care erau saraci, poate ca sunt si mai saraci. Cei care si-au vazut de treaba, in mod natural si-au urmat interesul si au dus-o relativ bine. Granita dintre bine si rau nu a fost un impediment pentru romanii cu initiativa, determinati sa reuseasca in propria tara sau in strainatate.

Este foarte adevarat insa ca, pentru unii, binele a fost obtinut in timp, cu imense sacrificii, dar nu a fost imposibil de atins. Din pacate, politica a reprezentat pentru unii o trambulina de lansare in zona formatorilor de opinie, care au reusit sa manipuleze oamenii debusolati. Pensionarii, asistatii sociali, bugetarii captivi sunt invariabil masa de manevra.

Totusi, daca nu furi, daca esti eficient in meseria ta, daca respecti legile, daca muncesti si esti profesionist, fie ca esti angajat la stat sau la privat, daca esti patron si nu faci evaziune fiscala sau nu-ti inseli partenerii de afaceri, daca platesti taxele si impozitele pentru ceea ce ai sau castigi, ce ti se poate intampla?

Nu am auzit pana acum ca vreo persoana a fost saltata din casa de DNA fara motiv. Daca nu ai contracte frauduloase cu statul, daca nu ai luat sau ai dat mita, daca esti, in general, corect de ce sa te temi? Credeti ca mai exista procurori care sa alerge lumea prin oras fara motive serioase?

In opinia mea, institutiile statului sunt deja intarite si nu mai stau in genunchi in fata unor politruci, dornici de razbunari sau abuzuri. Credeti ca Uniunea Europeana, FMI, NATO, SUA sau Consiliul Investitorilor Straini vor sta cu mainile in san daca vor auzi de astfel de abuzuri? Romania nu mai e de capul ei!

Cine-si imagineaza ca Banca Nationala a Romaniei ar sta deoparte de viata politica daca nu ar fi convinsa ca tara noastra nu va mai fi niciodata a unui singur individ, fie el si presedinte, chiar daca numele lui va fi Victor Ponta? Probabil ca BNR are cele mai sigure informatii care-i confera statutul de pol de stabilitate si incredere pentru majoritatea romanilor activi.

Daca va avea norocul incepatorului, fiind la prima candidatura, si va ajunge presedinte, actualul premier nu va misca in front! Are deja reperele marcate foarte clar. Nu imi imaginez nicio clipa ca serviciile secrete vor fi matrasite sau, in cel mai bun caz, vor fi niste marionete la usa noului ales de la Cotroceni.

Acolo, indiferent cine va ajunge, nu e de capul lui si, daca vrea sa nu zboare din cea mai inalta functie in stat, va trebui sa colaboreze cu oameni importanti, inteligenti si necunoscuti de public. Cazul Emil Constantinescu e un exemplu.

Dar, hai sa presupunem ca iese Iohannis presedinte. Ce faceti atunci? Nu mai mergeti la serviciu? Va curge lapte si miere pe strazi? Credeti ca hotii vor fi cei mai cinstiti si romanii onesti se vor transforma in hoti? Credeti ca cine face politica de dreapta va indrepta instantaneu lucrurile in aceasta tara?

Oare, nu va mai fi coruptie, nu vor mai fi abuzuri, nu vor mai fi romani saraci? Oare, asistati sociali se vor apuca de munca? Oare, romanii vor munci mai mult, mai eficient? Cele 2-3 milioane de romani plecati vor navali acasa de dragul noilor schimbari politice?

Oricine va fi presedinte, tot cu aceeasi romani va defila. E adevarat ca sunt enorm multe lucruri de imbunatatit in Romania, dar eu cred ca singura diferenta va fi viteza cu care ne vom adapta regulilor occidentale. Suntem prea mici ca sa fim lasati sa ne purtam singuri de grija.

Inainte de 1989 a avut „grija” de noi Ceausescu. Dupa un sfert de secol, decizia nu ne mai apartine. Si asta nu e un lucru tocmai rau! Cu asa politicieni…

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *