Multumiti-i guvernului, nu mie!

3 iulie 2014 4 minute
Distribuie

Pentru un angajat conteaza locul de munca nu coloratura politica a guvernului. O gura de oxigen in afaceri iti da putina energie. Pasiunea pentru business o au toti antreprenorii care au rezistat crizei si vor sa mearga inainte. Guvernul actual a oferit in sfarsit putina energie, prin masurile legislative implementate recent.

Scutirea impozitarii pe profitul reinvestit este o supapa fiscala pentru firmele mici si medii. Pentru firmele mari, tot incepand de la 01 iulie, guvernul a fost si mai generos, oferind o butelie de oxigen. Pentru companiile mari, care permit o angajare suplimentara a minim 20 de oameni noi, noile reglementari ofera un beneficiu suplimentar consistent, care merita sa fie speculat. In plus, asa cum s-a promis, reducerea CAS cu 5% la angajator incepand cu 01 octombrie este un motiv in plus sa te gandesti ca inca se pot face afaceri bune in Romania. Si acesta ar trebui sa fie doar inceputul.

Inceputul intr-o noua etapa de dezvoltare a tarii noastre. Investitorii straini asteapta si ei un semn concret de la conducerea tarii. El poate veni odata cu noul guvern care se va forma dupa alegerile prezidentiale din noiembrie. Daca statul de drept va fi drept pentru toate institutiile statului, daca economia reala va fi un reper acceptat de toti operatorii economici – fie de stat, fie privati -, daca presedintele nou ales va fi presedintele tuturor romanilor – nu numai al unora -, daca guvernul va fi guvernul Romaniei – indiferent de coloratura politica -, eu raman optimist ca Romania are sanse sa devina o tara prospera si civilizata.

Pe una din firmele pe care le conduc aveam sase angajati, pana la sfarsitul lunii iunie. De mult timp doream sa ma extind, dar ceva ma retinea. De la 01 iulie, am luat hotararea sa angajez inca doua persoane. Nimic din ceea ce faceam inainte nu s-a schimbat in mod substantial. Nici cifra de afaceri, nici numarul de clienti, nici perspectiva imediata. Si totusi, a existat ceva. Picatura care m-a convins sa ma extind intr-un business mic, cu venituri anuale de sub 500.000 euro, a venit de la guvern.

Unii ar putea sa spuna: „ce mare lucru, doi angajati noi?!”. Pentru un antreprenor 100%, credeti-ma, e mare lucru. Cel putin din punct de vedere psihologic, nu numarul conteaza, ci sentimental unui nou inceput. Cum in Romania mai sunt functionale vreo 450.000 firme, daca fiecare patron si-ar permit sa angajeze maine 1-2 noi angajati, somajul ar fi pe cale de disparitie. Romanii plecati la munca in strainatate s-ar gandi sa se intoarca mai repede acasa. Statul ar avea colectari mai mari si cheltuieli mai mici cu somajul. Economia ar avea un trend pozitiv, accentuat. Si tot asa!

Probabil, sunt unul dintre cei mai vehementi critici la adresa guvernelor post-decembriste. Nefiind implicat politic, mi-am permis acest lux, taxand orice intitiativa de supraimpozitare venita din partea oricarui partid. Imi aduc aminte ca cele mai bune decizii de afaceri le-am luat in perioadela in care simteam un dram de relaxare fiscala din partea celui care ar trebuie sa fie permanent partenerul mediului de afaceri – statul roman. Exact acelasi lucru s-a intamplat si acum. Teoretic, mediul privat este acelasi. Practic, cand pasiunea pentru business este pusa in miscare, un intreprinzator actioneaza pentru a castiga mai mult.

Unul dintre cel mai bune bancuri pe care le-am auzit in ultimul timp suna cam asa: ” Care este motivul pentru care un antreprenor barbat umbla mai mereu cu o femeie langa el? In caz ca da faliment, nu poate sa dea tot timpul vina pe guvern.” Prin masurile luate recent, actualul guvern s-a detasat un pic de eventualele greseli ale intreprinzatorilor privati. Daca mai punem ca, din multe puncte de vedere, criza s-a stabilizat si ne-am obisnuit cu greul, chiar nu prea mai sunt motive sa aruncam vina pe altcineva. Pierdem sau castigam pe mana noastra, din nou.

In prima zi in care au venit la munca, cei doi angajati au venit la mine la birou impreuna si mi-au multuimit ca le-am oferit aceasta oportunitate. Nu stiu de ce, dar le-am dat raspunsul din titlu.

1 Comment on “Multumiti-i guvernului, nu mie!”

  1. Ion Pribeagu
    9 iulie 2014

    CAS-ul este deja foarte mare..5% este praf in ochi…

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *