In 2009, atunci cand criza din Romania a lovit la temelia pietei imobilare, pretul locuintelor s-a prabusit cu 20-30%. Casele de vacanta chiar s-au injumatatit in perioada 2009-2011. Criza respectiva a venit de peste ocean si a inceput in 2008, in SUA. A durat cel putin 6 luni sa-i simtim efectele, fiind la mare distanta de tara noastra. Acum, izvorul crizei care sta sa inceapa e la doi pasi de noi. Nu cred ca mai are nevoie de timp pentru a se propaga in toata regiunea. Concret: ce aveam inainte de razboiul lui Putin, valoreaza acum mai… putin. Daca razboiul intra in ”prelungiri”, in opinia mea, activele imobiliare din Romania vor valora din ce in ce mai putin.
Dar, sa revenim la istoria recenta din 2008/2009. Primele semne de revigorare a valorii caselor au aparut dupa 2012/2013, adica dupa 4-5 ani de la caderea economiei. Statul a tinut pe „perfuzie” pretul locuintelor ieftine, prin multiplele programe „Prima casa”, incepute in 2009. Domeniul constructiilor a fost resuscitat abia dupa 2010, cu chiu, cu vai. Acest fenomen l-am trait, este deja o experienta comuna. Acum, razboiul inseamna altceva. Piata imobiliara, dupa parerea mea, va avea nevoie de mult timp ca sa revina la normal, atat ca numar de tranzactii cat si ca preturi.
Desi este considerata una dintre cele mai sigure investitii, valoarea unui imobil cunoaste fluctuatii importante, la diverse intervale de timp. Factori precum criza/recesiunea, migratia populatiei, cresterea salariilor, explozia unor sectoare – gen IT, evolutia economiei, investitiile straine etc. influenteaza, direct si indirect, cererea si oferta. Mai nou, nedorit si neprevazut, cel mai influent factor a devenit razboiul. Incredibil, dar real!
Cum adica un razboi dintr-o tara vecina sa influenteze pretul pietei imobiliare de la noi? Nimic mai adevarat si evident. Daca o criza economica aparuta in SUA a pus pe butuci preturile locuintelor din Romania, credeti ca un razboi intre Rusia si Ucraina va avea un efect mai mic? M-as mira! Odata cu aparitia crizei imobiliare din 2009, romanii au migrat masiv in vest. Nu ma astept sa plece un numar mai mic din cauza razboiului, mai ales daca acesta dureaza. Cui vor vinde proprietatile lor si la ce preturi? Cui si pentru ce sume vor inchiria casele in care au locuit, daca nu vor sa le vanda?
Cam cat credeti ca mai valoreaza acum si in urmatorii 10-20 de ani imobilele din Ucraina? Si din Rusia, la fel! Putin a redus valoarea imobilelor din aceste doua tari la mult mai putin. Dar, oare, pietele imobiliare din tarile baltice sau din Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania se vor „simti” mai bine? Vor fi ucrainienii refugiati noii investitori in real estate-ul tarilor vecine cu rusii. Eu as paria ca nu. Daca aveti un singur argument fezabil, va rog sa mi-l oferiti. Accept consultanta in domeniu imobiliar si o platesc, cu placere.
Viata m-a purtat in locuri unde am avut ocazia sa vad regiuni imense parasite si/sau „moarte” dpdv imobiliar, pe perioada lungi de timp. Liban – considerata la un moment dat Elvetia din Middle East, a fost ravasita de … razboi. Argentina – o tara mare si bogata, prabusita economic dupa criza din 1999, provocata de FMI (na, ca nu mi-e frica sa spun!) a inceput sa se redreseze dupa 2003/2004. Ca sa nu vorbesc de SUA, unde criza subprime a sugrumat imobiliar cateva state pentru mai mult de 5 ani, iar tragedia de la 9/11 a scuturat din temelii stabilitatea pietei imobiliare.
Uite asa se scrie istoria acestui domeniu in tari care devin tinta sau sunt victimele marilor corporatii, ale terorismului/razboaielor si/sau ale intereselor economice. „Jandarmii” sau dictatorii omenirii declanseaza crize, razboaie, recesiuni, conflicte economice bazate pe influente sau pentru resurse naturale. Norocul lor este ghinionul altora. Sau invers. Daca mai adaug lacomia bancherilor tabloul devine complet si numai bun de inramat.
Mai nou, in Africa, chinezii au cumparat/antamat „halci” din rezervele naturale ale unor tari. Aceste materii prime nu se gasesc decat acolo in cantitati mari. Frumos lucrat! Acum asteapta caderea pietei imobiliare din Rusia si, de ce nu?, din Ucraina, ca sa puna mana pe tot ce merita, la pret de … razboi. Putin le-a oferit prilejul sa cumpere tot, la pret de dumping. Sa nu credeti ca nu au concurenta. Americanii sunt la fel de interesati! Unele tari isi consolideaza o pozitie privilegiata pentru perioada de dupa razboi. C-asa-i pe timp de pace, cuceresti ce ramane dupa conflictele armate ale altora.
Se spune ca, cei care nu cunosc istoria sau o ignora risca sa o repete sau sa faca aceleasi greseli. Si pietele imobiliare au o istorie, care se repeta periodic, in regiuni diferite, urmare a unor cauze sau conditii similare. Romania nu e singura pe lume. Economia tarii, evenimentele pe care le traim cu totii, scriu pagini noi de istorie, bazate pe aceleasi principii sau experiente economice. Unii vor profita la maximum de razboi, altii se vor alege cu… ”praful de pe toba”. Diferenta este de la putin la mult.
Am vazut ca pretul actiunilor la bursa si-a revenit dupa cateva zile. Piata imobiliara nu este bursa. Daca pe bursa merita sa „joci” banii de care te poti lipsi, in imobiliare, atunci cand ai luat un credit, nu te (mai) poti juca (apropo, nu am cunoscut nici o persoana care sa fi luat un credit pentru a cumpara actiuni). Chiar si atunci cand ai mai multe locuinte, nu (prea) mai poti sa dormi linistit, cu razboiul la „poarta”. Acum o luna rusii aveau proprietati care valorau mult. Multi ani de aici inainte vor avea locuinte care valoreaza mult mai putin, dar au ramas cu Putin! Cel putin, momentan…
Cand Rusia cade economic, cand orgoliul imperiului tarist se clatina in urma unui razboi, toate economiile tarilor din jurul ei tremura. In opinia mea, preturile imobilelor din tarile estice vor suferi devalorizari ca dupa un cutremur regional! Care vor fi consecintele acestuia in zonele afectate ramane de vazut. Oricum, valoarea averilor bazate pe proprietati va avea mult de suferit. Cat? Nu stiu! Ceea ce stiu insa sigur este ca, orice piata imobiliara blocata, ”sifonata” sau prabusita isi revine dupa mult timp, nu dupa cateva luni. De aceea, din punctul meu de vedere, in viitorul apropiat, piata imobiliara autohtona va fi adusa de Putin la…putin.