Nu ne instigati sa furam!

29 mai 2012 4 minute
Distribuie

Politicieni, nu va cerem ajutorul! Nu vrem pomeni. Nu mai asteptam nimic nou. Totusi, tanjim dupa ceva. Sa ne lasati sa supravietuim. E si in interesul vostru, al guvernantilor. Va multumim anticipat!
Recent, Camera Deputatilor a respins proiectul de lege privind Taxa de solidaritate. Un nou impozit pentru romanii care au mai mult nu ar fi ajutat pe nimeni. Ar fi fost o masura populista. Initial s-a propus impozitarea suplimentara a averilor mai mari de 450.000 de euro, cu valori cuprinse intre 0,5 si 1,25%. Ulterior s-a discutat o formula „indulcita”: un impozit si mai mare, dar pentru o avere medie mai mare, respectiv 900.000 euro.
Cu siguranta, au existat cel putin doua motive serioase care au dus la respingerea acestei propuneri. Primul este evident: propriul interes al politicienilor. Tot romanul stie ca majoritatea clasei politice detine averi importante. Al doilea motiv concret a fost legat de lipsa lichiditatilor pentru majoritatea persoanelor avute. A detine proprietati nu este acelasi lucru cu a detine „cash”. E o diferenta mare. Nu este o gluma! Sunt foarte multi „enoriasi” ai statului cu multe proprietati cumulate, evaluate la peste 900.000 euro, dar care sunt in prezent „zero” la capitolul numerar. In general, cei care au agonisit bunuri sunt oameni care au riscat mai mult, care au furat mai mult, sau – de ce nu?- oameni care au muncit mai mult. In aceasta ultima categorie intra, dupa parerea mea, cei care au simtit „gustul” clasei de mijloc, pe perioada boom-ului economic, intre 2004 si 2008. Odata cu aparitia crizei, primele „lovituri sub centura” le-au luat exact cei care rulau banii in scopul de a face profit, implicit avere, platind corect taxele. In noile conditii economice, creditele luate de majoritatea romanilor au devenit o povara si lichiditatile s-au subtiat vizibil, de la an la an. Lipsa de cash este o certitudine, la nivelul bazei de impozitare propuse de stat, de 900.000 euro. Sunt suficient de multi oameni corecti, „dornici” sa fie la zi cu plata impozitelor, dar care nu ar fi avut efectiv de unde sa acopere darile suplimentare. Daca aceasta propunere legislativa ar fi fost adoptata, singurul fapt pozitiv vizibil imediat ar fi fost legat de piata imobiliara. Ca sa plateasca noul impozit, multi beneficiari de proprietati ar fi fost obligati sa vanda ceva. Si acest lucru implica preturi de vanzare mai mici. Multi proprietari ar fi fost direct afectati pentru ca ar fi trebuit sa accepte preturi mai mici… inacceptabile in alte conditii.
UNPR, partidul care a avut aceasta initiativa, a declarat clar ca nu renunta! Foarte bine! Vreti sa ne “jupuiti” mai mult! De acord, dar sa existe o conditie clara! Sa se stie unde se duc banii colectati. Fiecare ban din aceasta noua potentiala “jecmanire”! Sa fim siguri ca banii stransi de la cei care sunt huliti sau urati in egala masura nu ajung in sacul fara fund al bugetului tarii. Un contribuabil corect, dispus sa plateasca mai mult daca i se cere are drepturi. Inclusiv acela de a fi respectat intr-un sens simplu. Sa existe acces public la modul de cheltuire a sumelor colectate de la cei cu avere. Daca Guvernul, indiferent care va fi el, ne va aburi cu proiecte fanteziste in care o autostrada costa de zece ori mai mult decat in Elvetia si constructorii au nevoie de 20 de ani sa o finalizeze, nu, mersi! Daca banii vor fi indreptati spre sistemul sanitar public, iar serviciile raman tot cele de astazi, nu, mersi! Daca o sa ne vrajiti cu sosele urbane suspendate, dar strazile existente sunt pline de gropi si la prima zapada se blocheaza tot, nu, mersi! Si exemplele pot continua, la nesfarsit.
La ultimul referendum, poporul a votat ca numarul parlamentarilor sa scada. Iarasi am fost mintiti. Acum, s-a intrat deja intr-o noua campanie electorala. Stim! Promisiunile sunt cea mai ieftina marfa. Dar, romanii care mai au bani nu sunt o marfa. Nu puteti sa luati de la cei avuti si sa dati saracilor, doar ca sa fiti votati o data la patru ani. Pentru ca, intr-o zi, multi din cei care au strans averi si pot sa faca ceva in continuare in Romania se vor cara masiv din tara. Sau, in cel mai bun caz, se vor gandi toata ziua cum sa va dea mai putini bani. De fapt, va cerem sa nu ne instigati sa furam. Acceptam sa platim mai mult pentru ceva concret. Dar nu acceptam sa fim ignorati in continuare, iar din bugetul statului sa se infrupte clientela politica.

18 Comments on “Nu ne instigati sa furam!”

  1. Popescu
    29 mai 2012

    Pai da. Decat sa-l clonam pe Mircea Sandu, mai bine sa furam..

  2. Mielu Nebunu'
    29 mai 2012

    @ Dragoteanu

    Ai atins mai multe aspecte interesante aici. Le voi lua pe rand.

    1. Taxa de solidaritate. N-am o avere care sa fi intrat sub incidenta respectivei legi, dar, daca as fi fost in situatia respectiva, nu as fi platit nimic.

    Asa cum ai zis, unii mai si muncesc in tara asta. Sunt convins de faptul ca avem si milionari care nu fura, care nu inseala si nu jecmanesc statul. Putini, dar avem…

    Cu ce trebuie sa fie ei solidari? Cu o situatie de criza la care s-a ajuns din cauza ca unii n-au stiut cand sa se opreasca din furaciune si din minciuna? Nu, cu asa ceva nu pot fi de acord….

    As fi platit taxa de solidaritate in caz de cutremur de gradul 8, inundatii masive generalizate sau razboi in care am fi fost distrusi total…

    2. Sa zicem ca respectiva taxa nu s-ar fi numit „taxa de solidaritate” si ar fi purtat denumirea de „suprataxare a averilor”. Nici cu asta n-as fi fost de acord….

    Daca pe unul il duce capul mai mult, mai bine si mai repede ca pe ceilalti….de ce sa fie taxat mai mult??? Pentru mine e tot o forma de comunism cu fata umana, in care aceia care produc mai mult ,mai bine si mai repede….trebuie sa-i care in spate si pe ceilalti! Nu mi se pare corect, nici chiar in conditiile unei societati ideale, in care nu fura nimeni nimic…

    3. Pe de alta parte….vreau sa va citez tuturor o vorba din „Parazitii”:

    O SINGURA ZI DACA AS FI PRESEDINTE

    V-AS AMANETA PE TOTI SI NU M-ATI PRINDE!

  3. Ion Pribeagu
    30 mai 2012

    Apropo – Nu trebuie sa ne instige – deja au facut-o, iar NOI demult ca orice balcanic o facem… dar sa revenim la TAXE, acestea sunt necesare daca sunt folosite pentru ceace au fost initial declarate, dar ca la NOI la nimeni, ele sunt o sursa de venit a guvernantilor…din totdeauna si daca ne uitam putin la cum sunt ele cheltuite vedem negru pe alb ca NOI nu ripostam niciodata – bani cheltuiti cu tot felul de programe a unor ONG-uri, a evenimentelor sportive profesionale care au si patroni de toate felurile (mai toti niste hoti iar unii chiar condamnati) sau spectacole/show cu intrare platita de catre spectatori samd… iar cand este vorba de bani pentru ceace sunt ei de fapt colectati: sanatate, administratie, locuri publice, educatie apare guvernantul sau politicianul si ne spune ca de fapt NU MAI SUNT BANI… iar noi votam aceleasi pramatii sub lozinca… poate ca si-au facut plinul si nu vor mai fura… este gresit, acestia nu trebuiesc votati, vor pierde imunitatea si pot fi arestati si condamnati dar asa cum am mai spus complexul de frica si slugarnicie ne controleaza actiunile si uite asa an de an avem aceasi politicieni si apropo, stiti de ce acesti moguli nu au plecat deja din tara… avem un paradis fiscal pentru ei, EI nu platesc TAXE-le pe care le-ar fi platit oriunde in alta parte si avand si imunitate sau daca nu, au protectia guvernantilor ROMANI si prin slugile lor continua ceace stiu cel mai bine – FURA in continuare de stinge (aici nu vorbesc de clasa de mijloc, cea care cu adevarat produce si tine aceasta tara platind taxe si alte dari sub alte denumiri.. exotice) asa ca dragi blog-erie timpul sa sunam desteptarea romanilor de toate apartenentele filozofice, politice sau religioase… JOS HOTIA legalizata

  4. Popescu
    30 mai 2012

    Unii fura, fac evaziune ca sa supravietuiasca, ca sa aiba ce sa puna seara pe masa la copii, ca sa nu ii scoata banca in strada.

    Fura, desi e in afara sistemelor lor de valori, e impotriva caracterului lor, fura ca o forma de adaptare la un mediu ostil.

    Nu e o scuza, furtul nu e scuzabil, dar ceea ce vrea si Dragos Dragoteanu sa spuna este ca daca creezi un cadru economic si fiscal prietenos MAJORITATEA vor prefera sa nu fure, sa fie cinstiti ca sa doarma linistiti noaptea.

    pe cand, daca pui Parcarea Interzisa peste tot si omul trebuie sa opreasca ca ii naste nevasta, e clar ca va fi fortat sa parcheze pe interzis cu toate riscurile ulterioare..

  5. Mielu Nebunu'
    30 mai 2012

    Am vazut oameni care fura pentru ca asa s-au obisnuit. Orizontul lor spiritual si material este furtul.

    Nu au probleme majore in viata, ca sa zica: „Am furat pentru ca am avut nevoie, n-am avut alta solutie!” Nimic nu-i preseaza…..

    Fura! Pur si simplu…..

  6. Mielu Nebunu'
    30 mai 2012

    Stire:

    http://www.antena3.ro/economic/programul-prima-casa-a-juns-la-fundul-sacului-pana-cand-mai-au-bancile-bani-169293.html

    Hai sa initiem o discutie:

    Credeti ca programul va continua sau nu?

    Ce se intampla in real estate daca treba continua?

    Ce se intampla daca nu continua?

  7. Ion Pribeagu
    31 mai 2012

    Din cauza acestor kgb-isti FESE-nisti si alte scursuri sociale afacerile sunt cele mai ingradite in aceasta tara, pentru NOI romanii, dar EI au afacerile preluate de la statul roman/socialist, nu au controale, au devalizat bancile de stat, si acum cu PO(A)NTA in frunte si cu ajutorul magistratilor corupti bine indumati de bombonel iliescu si alti hrebenciuci vor re-incepe marea privatizare si devalizarea trezoreriei… a leului de hartie aducandu-l pe mugurel in gasca lor de USL-isti….. cred ca mi se face iar de BAJENIE daca vin astia la putere…in frunte cu crinul si trandafiri

  8. Ion Pribeagu
    31 mai 2012

    Dragos, te-am ascultat la acea intilnire cu agentii si cred ca esti un bun orator, stii cum sa captezi atentia oamenilor si cred ca vei avea succes in ceace vrei sa faci… o faci cu o anumita pasiune si energie…eu cred ca acei oameni au plecat de acolo cu o anumita si certa dorinta – sa invinga criza, la fel ca noi toti…

  9. Mielu Nebunu'
    31 mai 2012

    @ Pribeagu

    Am vazut si eu acel discurs motivational. Si l-am vazut si pe acela, in urma cu un an si ceva, in care si-a rugat audienta sa tina un moment de reculegere spunand: „Criza a murit!”

    Dragoteanu face ce stie cel mai bine si ce i-a adus succesul pe care il are: socheaza! Iar audienta ,si daca ar dori asta, nu mai poate avea replica….

    In alta ordine de idei, a fost un discurs bun, tipic Dragoteanu. Din pacate, si spun asta cu toata responsabilitatea, oameni ca Dragoteanu sunt prea putini…..ii numeri pe degetele de la o amna si-ti raman degete libere…

  10. Popescu
    31 mai 2012

    Mielu’, mai bine il clonam pe Dragos Dragoteanu decat pe Mircea Sandu 🙂

  11. Mielu Nebunu'
    31 mai 2012

    @ Popescu

    Da, Dragoteanu ar merita clonat!

    Dar e in dezavantajul lui: va exista al doilea Euroest! Adica, va avea o concurenta adevarata…..

  12. Popescu
    31 mai 2012

    Nu, celalalt poate sa faca Eurovest..

  13. Mielu Nebunu'
    31 mai 2012

    @ Popescu

    Sa vezi ce intamplare! Am primit niste bani, o mica mostenire, la care nu m-as fi asteptat. Vreau sa iau un loc de casa, dar nu vreau ceva la 6579936585932 euro, si nici cu utilitatile ……sa faci o zi cu trenul pana ajungi la ele….

    Ceva asa, fara zona de oameni care au facut afaceri cu statul in toate legislaturile posibile, zona de oameni din popor….

    Daca ai ceva, scrie-mi la mielutzu2002@yahoo.com

  14. Ion Pribeagu
    1 iunie 2012

    La #6, Nu are importanta intrucat procentajul este foarte mic si foarte putini se califica (in cazuri normale dar sunt si exceptii) in rest piata este controlata de cerere si oferta plus creditare (rata dobanzilor). apropo de loc/lot am vazut in jurul bucurestiului in apropierea autostrazii/colentina niste locuri frumoase dar daca locuiesti in bucuresti cumpara ceva in subcarpati/zona dinspre si mai sus de targoviste (Popescu si Cornel Balan ba chiar Euroest ca am vazut panouri cu terenuri de vanzare mai peste tot pe unde am circulat) te pot ajuta cu o alegere si pretul cel mai bun, ca acum suntem din familia blog-herilor DD/dragos nu DanDe dela PP

  15. Ion Pribeagu
    1 iunie 2012

    Hello – clonarea EuroEst/EuroVest este mai usoara la ora asta… si mai rapida o buna idee de inceputul unei afaceri

  16. Mielu Nebunu'
    1 iunie 2012

    @ Popescu

    N-am foarte multi bani. Cu banii astia vreau sa-mi iau un locsor modest undeva si, in cativa ani, sa fac o casutza simpla acolo. Eu nu sunt investitor pur sange. Nu iau ca sa revand…sau de-astea…

    Altfel vorbind, eu credite nu (mai) am. Am avut, la un moment dat un leasing, dar l-am inchis de multa vreme…

    Da, stiam articolul respectiv. Intotdeauna am zis ca valul principal de criza inca nu a venit. N-am avut decat: cresteri de preturi, scaderi de salarii, diminuarea puterii de cumparare si deprecierea monedei nationale. Asta nu e o criza adevarata! O criza adevarata inseamna si : falimente de companii de proportii, falimente bancare masive , dar mai ales ,incapacitatea de plata interna si externa a statului. La astea inca n-am ajuns, dar ,cand vom ajunge, vom putea vorbi cu adevarat de criza!

    Vai si amar de cei care au credite in valuta (mai ales euro si franci elvetieni) contactate in perioada 2007-2008.

    Stau si ma intreb, oare ce simt oamenii astia citind articole similare?

  17. Popescu
    1 iunie 2012

    Dragos Dragoteanu, am vazut si eu acum speechul tau motivational. Ai facut instructie cu piata imobiliara, ai intors-o cu fata la perete..

    Mi-a placut discursul, ai folosit niste tehnici NLP si de analiza tranzactionala reusite. O alta atitudine decat pe blog, unde de multe ori te-ai intors si tu cu spatele la criza.

    Ar trebui sa tii mai multe discursuri motivationale, se poate face si bani din asta..

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *