Respinsii de la bac, mana cereasca pentru patroni

6 septembrie 2011 5 minute
Distribuie

Odata cu aparitia crizei, forta de munca din Romania nu a devenit mai bine pregatita sau mai responsabila. Nici salariile mai mici, nici cautarile mai lungi dupa un loc de munca nu au schimbat atitudinea angajatilor. Dupa 20 de ani de explozie a diplomelor fara valoare, rezultatele de la ultimul bacalaureat au creat o oportunitate majora pentru angajatori. Astfel, peste 100.000 de tineri, majoritatea provenind de la licee teoretice au ajuns in lumea reala.

Scolile profesionale, adevaratele incubatoare de meseriasi din „epoca de aur”, pot redeveni ceea ce au fost odata. Romania poate cunoaste o noua (re)evolutie sociala si profesionala. Dupa Revolutie, invatamantul romanesc s-a degradat de la an la an. Aparitia universitatilor particulare a indus ideea falsa ca, avand o diploma, toti oamenii pot deveni sefi. Multi au uitat ca dintr-o meserie oarecare, practicata cum trebuie, se poate trai decent.

Dovezile lipsei de meseriasi adevarati sunt indubitabile si se manifesta in prezent la toate nivelurile de activitate. Oare cati zidari, tamplari, cizmari sau electricieni profesionisti lipsesc acum pe piata muncii? De cate ori o persoana care a renovat un imobil nu s-a lovit de incompetenta meseriasilor de pe santier? Serviciile deplorabile din turism nu sunt oare o consecinta a neprofesionalismului cauzat de o scolarizare superficiala? Cati dintre noi nu a trebuit sa ne informam temeinic pentru a rezolva o problema tehnica pentru simplul motiv ca „specialistii” din domeniu nu generau incredere? Cati buni meseriasi au plecat deja in strainatate pentru salarii mult mai mari? Lipsa scolilor de meserii si-a pus amprenta pe calitatea vietii fiecarui roman.

Printr-o simpla decizie, care putea fi luata cu multi ani inainte, copiatul la examene a disparut si patru din cinci absolventi nu au trecut proba bacalaureatului. Acestia nu se vor putea inscrie la nicio facultate! Vi se pare ceva anormal? Trist era pana acum, cand orice absolvent de liceu, se ducea linistit la examen, copia sau dadea spaga pentru a afla subiectele. Ulterior, pentru ca a facut dovada „cunostintelor” din liceu, avea toate atuurile in fata parintilor sa le ceara dreptul de a se inscrie la o facultate. Si, hai sa fim seriosi, ce parinte nu incurajeaza un copil sa mai stranga o diploma la CV? Povara financiara asupra familiei palea in fata mandriei ca „plodul” a ajuns student. Paradoxul situatiei este tocmai faptul ca, si dupa ce absolvea cu „brio” facultatea, devenea automat posesorul unei diplome fara valoare. Era doar inca o diploma! Atat! Valoarea lui pe piata muncii era aceeasi ca inainte de bacalaureat. In schimb, pretentiile financiare si de statut ale unui absolvent de invatamant superior sunt cu totul altele! Asta in conditiile in care multi intrusi cu diplome au intrat in sistemul bugetar sau in companii private, urmare a metodelor practicate anterior. Asa am ajuns sa ne miram de ce gasim atatia incompetenti in posturi importante.

Cand s-au dat rezultatele finale si la sesiunea din toamna a bacalaureatului, toata presa a explodat: „dezastru la bac”, “invatamantul romanesc e la pamant” etc. Crin Antonescu s-a repezit sa-i ceara demisia ministrului invatamantului, dand dovada de o lipsa crasa de viziune antreprenoriala! Cu cine ar trebui sa faca patronii de IMM-uri productie si prestari servicii. Cu politicieni sau cu meseriasi? De aceea, in scolile de meserii nu s-au mai format  meseriasi adevarati de cateva generatii, iar forta de munca specializata este foarte slab reprezentata.

Bucurati-va, patroni! In urmatorii ani, vom avea sansa sa primim la interviuri oameni care nu-si doresc financiar mai mult decat pot demonstra si vor avea poate cunostinte temeinice in meseria pentru care au aplicat. Nu trebuie o facultate pentru a fi un bun meserias! Mai mult, respinsii de la bacalaureat au o sansa extraordinara! Pot intra pe cateva nise de pe piata muncii unde au ocazia sa castige mai mult decat orice absolvent de facultate, posesor de diploma fara valoare. Ce patron credeti ca nu ar plati bine un bun meserias, fie el tamplar, otelar, fierar betonist etc, daca in urma activitatii acestuia beneficiarii ar fi multumiti si profitul firmei ar creste? Ce antreprenor roman nu ar aprecia munca unui tanar specializat intr-o meserie de care el are nevoie ca sa-si extinda activitatea? Faceti un sondaj de opinie printre intreprinzatorii privati si veti avea o mare surpriza! Nu in ultimul rand, parintii copiilor respinsi pot sa se relaxeze. Cheltuielile vor fi mai mici, odraslele lor se vor apuca mai repede de treaba si vor trai pe propriile forte, in lumea reala. Cine isi va dori mai mult, va invata in paralel cu slujba, poate deveni sef peste alti meseriasi, poate face o facultate care sa-i aduca plusvaloare reala, nu numai o diploma de doi bani. Cati dintre noi nu am mers la facultati, impinsi de la spate de parintii nostrii, de frustrarile sau dorintele lor si am ajuns sa profesam in alt domeniu?

Societatea civila, statul, mediul privat, nu trebuie sa se ingrijoreze de rezultatele de la ultimul bac. Normalitatea in invatamant a reaparut dupa 21 de ani de framantari inutile ale ministrilor din educatie care s-au perindat prin Piata Victoriei. Mai multe sanse au unii din cei 100.000 de respinsi la bac sa devina intreprinzatori fata de absolventii de facultati din anii anteriori.

3 Comments on “Respinsii de la bac, mana cereasca pentru patroni”

 1. Mielu Nebunu'
  6 septembrie 2011

  1. Nu credeam sa ajung sa-l laud pe Funeriu, dar o fac! A facut foarte bine ce-a facut! Bacul trebuie sa-si recastige demnitatea de examen de maturitate. Furau, copiau si dadeau spaga la Bac si , oricare netrebnic de 20 de ani pe care il vedeai la colt de strada cu venele facute praf, auzeai ca este student!

  Bine le face si universitatilor nestiute si neauzite de nimeni care aveau cate 10 programe de master si 5 de doctorat. Alta minciuna….stiu profi universitari care tineau cate 4 norme didactice dar nu se duceau la niciun curs dar isi permiteau sa incaseze 200 de milioane salariu!

  2. S-a terminat smekeria si cu creditarea! Pe langa o iarna extrem de costisitoare in apartamentele comuniste acum vine si limitarea la creditare!

  http://www.money.ro/conditii-mai-aspre-de-creditare–creditul-de-consum-limitat-la-5-ani-si-avans-minim-30prc–la-imprumuturile-imobiliare-in-euro_1084081.html

 2. Paul
  8 septembrie 2011

  Sunt de acord cu acest comentariu. Am dat anunturi sa angajez pe anumite posturi personal necalificat(care sa fie sub indrumarea unui maistru sau sef de atelier cu experienta),precum si pentru consilier vanzari.Am primit CV-uri cu pretentii la salarii de minim 400 Euro net,avand experienta zero in domeniu..,dar in schimb doreau masina de serviciu ,bonuri de masa,etc.Fetele..in schimb..afisau in CV poze de parca mergeau la Miss Univers…nu la un loc de munca.Asa ca…No comments!

 3. i - conomics
  20 septembrie 2011

  CUM AU AJUNS ACESTI ELEVI INCOMPETENTI SA DEA BACALAUREATUL? De ce nu au fost lasati repetenti? Este clar ca profesorii din intrega tara permit unor elevi incapabili sa treca clasa fara merit si astfel PROFESORII COMIT ABUZ IN SERVICIU fapt ce trebuie aspru pedepsit prin destituire iar statul trebuie sa actioneze astfel incat sa isi recupereze toate cheltuielele aferente salariului fiecarui profesor ce a abuzat de a sa pozitie

  http://abciconomics.blogspot.com/2011/07/lipsa-repetentilor-abuz-de-serviciu.html

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *