Rusine, Romania!

16 septembrie 2015 4 minute
Distribuie

Romania, o tara ospitaliera… Serios? Nu vrem sa primim decat 1.785 refugiati. Dupa parerea mea, avem deja cateva milioane de refugiati romani „livrati” prin Europa si alte cateva milioane de refugiati autohtoni, in propria tara.

Am uitat cand Europa ne-a deschis larg portile primindu-ne in Uniune. Atunci a fost bine. Ne-am batut cu pumnul in piept ca am devenit, dintr-o data, europeni.

Am uitat sau cel putin nu ne dam seama ca, daca nu faceam parte din UE, cel putin doua milioane de romani ar fi fost muritori de foame, la propriu, dupa ce economia a fost pusa pe butuci de politicieni si au disparut, in cativa ani, sute de mii de joburi.

Am uitat ca, in fiecare an, refugiatii romani care s-au mutat fortat in Occident au trimis cateva miliarde de euro acasa si au hranit alte cateva milioane de conationali ramasi acasa.

Cand infractionalitatea a crescut din cauza romanilor fugiti prin Europa, liderii tarilor respective au incercat sa gaseasca solutii. Nu au fortificat granitele asa cum se lauda acum politicienii romani in fata crizei zilei.

Cand Occidentul s-a umplut de prostituate romance, tabere de rromi, cersetori, hoti etc, am bagat capul in pamant de rusine. Acum, in fata valului de refugiati, am devenit cineva! Suntem o natiune care da lectii, respectabila nevoie mare.

Dintr-o data ne credem buricul Europei. Facem judecati de valoare, punem la punct Europa, acceptam doar ce ne convine. Asa le trebuie daca nu ne-au primit in Schengen! Dam lectii despre principii, dam sfaturi utile Uniunii si chiar atragem atentia asupra eventualelor consecinte nefericite privind criza refugiatilor.

Am uitat ca principala cauza a neprimirii in Schengen este coruptia generalizata, endemica, la cele mai inalte niveluri politice si administrative. Unde ati mai auzit intr-o tara civilizata de un primar al unei capitale europene care sa ia spaga ca ultimul gainar? In ce tara mai exista atatia demnitari corupti in puscarie?

Dupa 1990, prin „grija” liderilor politici perindati pe la conducerea tarii, Romania a livrat peste 2,5 milioane de refugiati spre tarile bogate, in special spre Uniunea Europeana.

Dupa parerea mea, exact asta au produs politicienii romani in ultimii 25 de ani: refugiati romani. Oameni care au fugit din propria tara de foame, pentru ca si-au pierdut locurile de munca, lipsiti de perspective, loviti de saracie, scarbiti de coruptia si nedreptatile din Romania.

Probabil de aceea nu mai doresc politicienii sa auda de alti refugiati.

Nu cred ca mai mult conteaza cauza migratiei populatiei dintr-o tara in alta cat efectul. Refugiatii care invadeaza acum Europa fug de razboi. Mie mi se pare mult mai rusinos motivul pentru care au plecat conationalii nostri. Oare aratau mai bine sau erau mai fericiti decat sirienii, afganii, africanii sau alte nationalitati care au plecat in pribegie, in cautarea unei vieti mai bune prin Europa? Greu de crezut!

Oare sutele de mii de moldoveni plecati la munca in strainatate, care si-au adus si familiile in timp, erau mai bine pregatiti profesional decat refugiatii din Orientul Mijlociu sau Africa? Majoritatea erau palmasi, muncitori necalificati, multi semi-analfabeti, nestiutori ai limbii tarii in care au aterizat.

Din multiplele reportaje date pe canalele romanesti de televiziune am aflat cu totii ca, cel putin la inceput, viata refugiatilor romani in Occident a fost un adevarat cosmar. Multi dormeau pe unde apucau, traiau din mila europenilor, erau adevarati paria, muritori de foame intr-o tara straina. Si, totusi, incet-incet, s-au adaptat, au supravietuit si multi si-au facut un rost in viata. Probabil, acelasi lucru il doresc si refugiatii de astazi.

Acasa, in opinia mea, avem propriii refugiati. Alte cateva milioane! Romani care s-au resemnat cu o viata mizera, in special la tara, care traiesc intr-o saracie lucie, de pe o zi pe alta. Conationali care se „bucura” de hasnaua din fundul curtii, intr-un procent nemaiintalnit in nicio alta tara membra a UE, de o pensie inumana, de ajutorul de somaj sau social oferit cu „generozitate” de statul roman.

Oare ei nu sunt tot refugiati in propria tara, daca nu s-au adaptat? Nu s-au refugiat ei in fata problemelor vietii, umiliti de conducatorii propriului popor in ultimul sfert de secol?

Personal consider ca sutele de mii de refugiati care tranziteaza astazi Europa au mult mai multe sanse sa aiba o viata mai buna in viitor decat multe milioane de romani care si-au pierdut speranta intr-o viata demna, acasa. Probabil, Germania este condusa de oameni iresponsabili, care accepta cu bratele deschise peste 1 milion de refugiati. Politicienii nostri sunt responsabili si se gandesc numai la interesul national.

Cu asemenea conducatori, vom ramane in veci o tara neinsemnata, fara vlaga, fara demnitate, intotdeauna nepregatita si fara pretentia de a evolua.

2 Comments on “Rusine, Romania!”

 1. Mielu Nebunu'
  16 septembrie 2015

  Buna seara, Dragoteanu!

  Ai dreptate….dar nu prea ai!

  Ai dreptate cand zici ca politicienii romani (bine zis „politicieni” ca noi oameni politici nu mai avem de-un secol si ceva….) au produs refugiati in propria tara, metafora mi se pare extraordinar de graitoare…..

  Nu ai dreptate cand zici ca ne-am trezit si noi acum sa avem demnitate si sa dam sfaturi. Vezi, asta e o cutuma damboviteana, o racila nenorocita. Daca ai fost mereu un prost, un prapadit, chiar daca vrei sa scoti capul din mocirla……lumea de judeca si nu vrea sa te trateze ca pe un om firesc, normal.

  Asta faci tu! Ne lipsesti de dreptul la demnitate! Pana la urma…..de ce nu am avea propria atitudine???? De ce sa stam mereu cu chilotii in vine???

 2. dan v
  25 septembrie 2015

  Exista o ENORMA diferenta intre romanii/moldovenii amarati plecati la munca sau furat in occident si acest refugiati: noi (ca si Europenii) suntem CRESTINI. ASTIA SUNT MUSULMANI. Extrem de important, fie ca vrem sa intelegem asta sau ne prefacem ca nu este important, sau…sau…
  Ei nu se lasa niciodata asimilati. Cucereste sau distruge este motto-ul lor. Asa ca bravo celor ce inteleg acest pericol, rusine jurnalistilor care merg ca oile dupa ce este trendy acum prin presa de dincolo…
  @Mielu’ Nebunu’: Respect, bro!
  @ Dragos Dragoteanu: „Imobiliarele nu sunt pentru oricine”…politica, se pare, da! :((

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *