Pana astazi nu stiu pe cineva care sa faca performanta intr-un domeniu si care sa nu fie o persoana atipica. As spune ca, in afaceri, performanta se suprapune uneori cu extremismul. Aici nu ma refer la un restaurant de succes, la o fabrica profitabila sau la o firma care presteaza servicii de calitate. Pentru mine, a fi performant inseamna sa lasi ceva extraordinar in urma, care dainuie in istorie, un reper in evolutia unui domeniu, a unei comunitati sau tari. De aceea, multe aeroporturi, masini, produse, miscari sociale, etc. fie poarta numele lor, fie sunt asimilate cu aceste personalitati marcante.
Ne place sau nu, Donald Trump este un personaj care se incadreaza in lista celor care scriu o pagina de istorie, atat in afacerile din SUA, cat si in politica americana. Nu comentez caracterul lui. Ma refer strict la business. Oricine stie ca detine un imperiu imobiliar. Ca nu se da in spate in a ”calca peste cadavre” pe oricine, ca sa-si maximizeze averea. Personal si prin firmele pe care le detine vrea sa contribuie cu cat mai putine taxe si impozite la bugetul SUA. Este un negociator innascut, fara scrupule. El poate sa desfiinteze un partener de discutie dintr-o fraza, lasand la o parte diplomatia. Multi il urasc si au suficiente motive. Acelasi lucru incearca sa-l imprime in relatia SUA cu terte tari, iar Europa pare cea mai la indemana ”victima”. Capitalism pur, nu altceva …
La nivelul meu, calatorind intre cele doua continente si intelegand anumite miscari comerciale peste Atlantic, pot sa spun ca Europa a ramas in urma SUA, in multe privinte. Pragmatici de felul lor, americanii isi urmaresc cu ferocitate interesul comercial, oriunde in lume. Ei nu se pierd in detalii si reguli, precum europenii. De aceea, unele crize apar in SUA, din cauza lipsei de reglementari. Criza subprime din 2008 a demonstrat ca lacomia bancilor poate distruge milioane de vieti. Dar, ca americanii sa traiasca bine, liderii lor prefera sa ia bani de la alte nationalitati si sa acopere gaurile din economie, implementand legi care sa ofere acest avantaj la nivel global.
Industria auto europeana (si nu numai) poate depinde in viitor de Donald Trump. Daca el va iesi castigator si va fi din nou presedintele SUA, dupa parerea mea o mare parte din Europa risca sa fie afectata direct de deciziile lui. Daca in primul mandat a avut ceva ezitari, pentru a-l obtine pe cel de-al doilea, odata reinstalat la Casa Alba nu va mai avea nicio limita in a-si pune amprenta definitiv pe economia Americii in relatia cu terti, pe baza principiilor (cu sau fara ghilimele!) care-l caracterizeaza. Trump va fi Trump, exponential, mai influent si mai rapace ca niciodata. Probabil, numai China ii va mai putea face fata.
Mai e putin pana la alegerile din SUA si reaparitia acestui personaj, contemporan cu afacerile noastre, ar putea deveni o noua provocare ingrijoratoare in multe domenii. Daca economia germana sufera deja din cauza taierii surselor ieftine de energie din Rusia si a concurentei acerbe practicate de chinezi, orice afacere din industria batranului continent poate fi resetata ca un moment ”T zero”, in cazul realegerii lui Trump. Daca va fi asa sau nu vom vedea. Cu sau fara Trump, sper ca economia Romaniei sa fie cat mai putin dependenta si afectata de razboiul comercial dintre marile puteri ale lumii. Aici ar putea fi norocul nostru d.p.d.v economic. .
Totusi, lasand la o parte alegerile din SUA, avem si noi de ales un Trump in miniatura pe plaiurile mioritice. Daca te uiti cu microscopul si incerci sa gasesti vreo sclipire economica la oricare candidat, ca sa nu vorbim de o viziune pentru tara, e pierdere de timp. Economia Romaniei este interdependenta cu cea a Europei, iar UE- in ansamblul ei, poate depinde de capriciile lui Trump. Traim vremuri foarte interesante si, cu siguranta, nu ne vom plictisi.