Torni si castigi. Colaborarea procurori-infractori

12 mai 2016 4 minute
Distribuie

Ce n-a reusit Ceaușescu a reusit originala democrație romaneasca. Denunturile sunt noul sport national. Hotii „de buna credinta” renasc din propria cenusa, devenind piese de incredere in lupta contra corupției.

Daca ati prins vremurile comuniste, va aduceti aminte de frica fata de securitate. Cei care au apreciat acele vremuri nu au de ce sa le mai regrete. Fantoma securistului a inviat. DNA a preluat funcția de arhivar si pastor al turnatorilor sadea. Inainte ii vedeam la televizor, ca inculpati, cu sau fara catuse. Acum, săptămânal, ii vad pe strada, la restaurant, prin masini de lux etc.

Unii au revenit chiar si la televizor, dând lecții de moralitate si buna conduita, la ore de vârf. Asta da educatie anti-coruptie. Vreți nume? Ii vedeți invitați permanenti la emisiuni in care se discuta despre fapte similare cu are lor. Altfel, cine sa stie mai bine sistemul mafiot decat cei care au fost „acreditati” si „licentiati”?

Daca cineva ar fi curios sa vada care sunt cheltuielile statului de cand s-a infiintat DNA, cu tot cu serviciile secrete si nesecrete care i-au ajutat in lupta anti-coruptie, si ar raporta aceste cheltuieli la banii care s-au recuperat din sumele furate, plus cheltuielile de intretinere cu eventualii puscariasi priponiti temporar prin inchisori, ar observa fara niciun dubiu ca, privita ca un business, aceasta actiune este o afacere falimentara a statului.

Ca sa nu fiu interpretat gresit, subliniez ca sunt 100% de acord cu demersurile statului de a pune capat coruptiei, chiar daca, momentan, statul pierde bani deoarece lupta nu este dusa pana la capat. Problema este alta, in opinia mea. Sa presupunem ca un grup de escroci fura impreuna. Cot la cot, nu asa, aiurea. Parte in parte, fara suparare. Ce urmeaza? Imediat ce sunt depistati, incepe o cursa contra-cronometru spre DNA. Cine ajunge primul scapă eventual de puscarie si, de cele mai multe ori, ramane si cu banii furati. E corect?

Cam asa vad eu punerea in aplicare a legii anti-coruptie acum. Procurorii isi fac datoria. Asta e meseria lor si, din partea mea, sa continue tot asa. Pentru asta sunt platiti bine si au salarii binemeritate. Turnatorii au si ei meseria lor. Infractorii prinsi o invata instantaneu! Toarna alti hoti pentru libertate si pentru alt gen de „salariu”. Mult mai bun decat al procurorilor. „Prada” lor financiară este miza lor.

Dar, in tara de unde a fost importata legea nu e deloc asa. Ai furat, te-a prins, e nasol. Poti sa-ti torni si mama si tata, ca pana nu dai banii furati înapoi, si ceva in plus, nu scapi. Statul american, căci despre el este vorba, are infrastructura de top, spitale dotate si curate, scoli moderne cu profesori bine platiti etc.

Romania nu prea are nimic din toate astea pentru ca 90% din miliardele de euro devalizate din bugetul statului au ramas la infractori. C-asa-i la noi: „furi si castigi”. Vorba unui client de-al meu: daca as sti formula prin care sa fur cateva milioane de euro si sa raman cu banii, maine m-as duce singur la puscarie un an-doi. Merita!

Daca as trata colaborarea procuror-infractor, conform legii, ca o afacere, este win-win. Procurorii isi apropie succesul, deslusind itele unei furaciuni mai mari sau mai mici si, in caz fericit, mai recupereaza ceva din toata suma furata.Turnatorul castiga si el. Libertate, ani mai putini de puscarie, eventual o mare parte din banii furati pe care, culmea, nu-si mai aduce aminte pe unde i-a pus. Si nici procurorii nu prea insista sa le improspateze memoria, doar au turnat pe altii.

Asa se scrie istoria noii revolutii impotriva corupției. DNA recuperează cam 10% din sumele furate, conform declarațiilor doamnei Laura Codruta Kovesi. Marele predant, ca întotdeauna, (de ce oare nu ne-am obisnuit? ) este statul roman. Adică noi, cetățenii simpli care ne vedem de treaba si ne minunam ca tampitii cand aflam ca prin spitalele de stat colcaie infectiile peste tot. Asa ne trebuie, daca nu ne implicat mai mult!

Daca mai punem ca si putinii turnatori, unii total neglijenti, au ajuns întâmplător dupa gratii si sunt intretinuti acolo tot de noi, contribuabilii simpli, tacamul e complet. Ei fura, noi platim. O tradiție cu care poporul s-a obișnuit si se si bucura de circul zilnic de la DNA, de parca ar trai mai bine.

Ceea ce nu si-a dat seama romanul este ca spectacolul costa al naibi de mult. Romania nu va prospera niciodata prin turnatori!

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *